Tone întregi de hrană sunt duse în aceste zile în pădurile şi pe fondurile de vânătoare din Bihor. Sunt destinate animalelor sălbatice, afectate de gerul şi zăpada din această iarnă. În acest fel, pădurarii le asigură sălbăticiunilor supravieţuirea, dar le şi ţin departe de zonele locuite.
Cu sacii de provizii în remorci, paznicii fondurilor de vânãtoare din Bihor cutreierã pãdurile şi fondurile de vânãtoare. Pun hrana în locuri special amenajate, numite hrãnitoare, unde vin cãprioare, mistreţi sau iepuri.
"Hrană fibroasă şi suculentă respectiv fân, lucernă, frunzare, porumb, cartofi, mere. În pădure, hrănirea se face în special pentru nucleele de cerb pe care le avem pe fondul 49 Peştiş şi pentru populaţiile de căprior şi mistreţ", spune Sorin Leontin Cipleu, şeful ocolului silvic Aleşd.
În tot Bihorul existã aproximativ 150 de hrãnitori folosite pentru a distribui mâncare animalelor sãlbatice. Pe lângã pãduri, acestea au fost amenajate şi pe cele şapte fonduri de vânãtoare administrate de Direcţia Silvicã Bihor. Acţiunile pãdurarilor şi paznicilor sunt esenţiale pentru a asigura supravieţuirea sãlbãticiunilor, afectate de iarna grea.
"Direcţia silvică Bihor a pregătit 35 de tone de furaje fibroase şi 55 de tone de porumb boabe, pe care îl distribuie vânatului în perioadele cu ger puternic. Îngheţul şi zăpada mare, limitând posibilităţile de hrănirea a animalelor, ar muri de foame mare parte din ele", explică Adrian Jurcău, directorul Direcţiei Silvice Bihor.
"În judeţul Bihor stratul de zăpadă trece chiar şi de 10 centimetri - o piedică serioasă pentru animalele sălbatice să-şi găsească singure hrană dacă nu sunt ajutate", spune Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Pãdurarii spun cã dacã nu sunt ajutate sã treacã peste iarnã, multe animale nu vor supravieţui. Altele, cum ar fi mistreţii, ar putea sã se apropie de localitãţi ca sã caute hranã.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă