Angajații disponibilizați ai CET Oradea, obligaţi să restituie salariile compensatorii

Data publicării:
angajati CET II

Centrala de termoficare a Oradei a fost desființată în 2002, în cadrul unei ample acțiuni de reorganizare a sectorului energetic din România. Orașul mai avea oricum încă o astfel de centrală, așa că aproape aproape 600 de persoane au rămas atunci pe drumuri. 150 dintre aceștia au solicitat în instanță salarii compensatorii, pe care le-au și primit, printr-o sentință a Judecătoriei Oradea din anul 2003. 12 ani mai târziu, s-au trezit că trebuie să dea toți banii înapoi, plus penalități.

"Azi, când am mers la bancă să ridic pensia, îmi lipsesc 400 de lei din ea, din care mai am o rată de 450 de lei la Credit Banc.Îmi mai rămân 200 de lei", spune Nicolae Toșe, fost angajat al CET II.

Chiar și angajații care între timp au murit sunt acum executați. Floarea Meșter este văduva unui fost angajat al CET, care după disponibilizare a primit 150 de milioane de lei vechi. Acum ea trebuie să returneze societății peste 30 de mii de lei noi.

"Soțul a decedat și el a semnat salarii compensatorii; nu consider că trebuie să le dau înapoi le-am cheltuit, am fost prin spitale, soțul a murit de cancer suntem oameni cu probleme", explică Floarea Meșter, văduva unui fost angajat al CET II.

De cealaltă parte, reprezentanții societății de termoficare spun că banii au fost solicitați de angajați în baza programului RICOP, de reconversie profesională, care nu a vizat însă și societatea orădeană.

"Nu au fost cuprinși în acest program și nu au beneficiat de acele plăți primite de la guvernul României. Iar cei 152 salariați au deschis dosare la Tribunalul Bihor au obținut câștig de cauză. Este o situație neplăcută, ne-am confruntat și noi cu tot felul de situații: unii sunt bolnavi, majoritatea la vârstă înaintată cu venituri mici", susţine Sorin Husăsan, consilier juridic în cadrul Electrocentrale Oradea.

După ce li s-a dat dreptate în prima instanță, iar apoi li s-au cerut banii înapoi, foștii angajați au apelat, din nou, la justiție. Verdictul nu le-a fost, însă, favorabil.

"În baza unei hotărâri judecătorești pronunțate de Curtea de Apel Oradea prin care s-a dispus întoarcerea executării, respectiv restituirea către Electrocentrale a sumelor încasate de foștii angați, s-a declanșat o executare silită, împotriva căreia au formulat contestație foștii angajați, respinsă de către Judecătoria Oradea, iar soluția a fost păstrată de tribunalul Bihor", a precizat Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.

"Dacă sentința judecătorească prima ne-a dat câșstig de cauză iar a doua ne-a luat banii, noi vrem să știm care sentință a fost dreaptă, cea justă", cere Silvia Varodi, fostă angajată a CET II Oradea.

Pentru că s-au acumulat penalități de întârzere, sumele pe care trebuie să le restituie foștii angajați sunt și de două ori mai mari decât cele primite în urmă cu 12 ani.

"Încercă să ne sperie că salariul e foarte mic și ratele ce le recuperează sunt foarte mici și ne vor scoate locuințele la licitație dacă nu se va recupera în termen cât mai scurt", susţine Gheorghe Pusta.

Foștii angajați ai CET care sunt amenințați cu executarea silită spun că se vor adresa Avocatului Poporului și tribunalului CEDO pentru a-și rezolva problemele.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Rezmuves Robert

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri