Care va fi noua ordine a lumii şi unde se va situa România? Ce rol vor avea economia, politica, armatele şi cultura noilor puteri care vor domina Pământul? Sunt câteva din întrebările pe care fostul ministru de Externe, filosoful Andrei Marga, le pune în cartea sa "Ordinea viitoare a lumii", lansată marţi la Oradea.
În cartea lansată la Oradea, Andrei Marga analizează evoluţiile marilor puteri - China, SUA, Rusia şi Uniunea Europeană. Nu sunt lăsate deoparte nici democraţiile vest-europene clasice şi nici noile puteri aflate în ascensiune.
"Ordinea mondială rezultă economic din interacţiunea marilor actori - America, China, Uniunea Europeană; în plan politic din interacţiunea America-China; în plan militar interacţiunea America, Rusia, China şi în plan cultural interacţiunea dintre cultura euro-americană şi cea chineză", a precizat Andrei Marga.
În opinia lui Marga, România trebuie să-şi redefinească principiile, să adopte meritocraţia în selectarea liderilor şi să se manifeste ca stat cu interese proprii.
"Ne prinde anul viitor, la 100-a aniversare (a Marii Uniri - n.n.) cam într-un context similar cu ceea ce se întâmpla în 1917-1918, nu din punct de vedere al conflictului, ci diplomatic", este de părere Ioan Horga, decanul Facultăţii de Relaţii Internaţionale Oradea.
Referindu-se la Uniunea Europeană, fostul ministru de Externe consideră că aceasta trebuie să sufere schimbări radicale: "Dacă nu se reorganizează, atunci va intra în criză mai adânc. Mai este şansa reorganizării."
În opinia specialiştilor, cartea lui Andrei Marga este departe de a oferi răspunsuri la toate probleme globale.
"Marele ei merit este acela de a pune probleme, nu e o carte care să vină cu soluţii. Soluţiile, în general, sunt facile, sunt simpliste. E o carte care îţi dă de meditat", consideră Mihai Maci, lector universitar.
Lansarea cărţii lui Andrei Marga a avut loc cu ocazia organizării la Oradea a unei mese rotunde care a tratat cooperarea transfrontalieră.
Reporter: Bogdan Costea / Operator: Constantin Gheorghiţă