Cazul elevei suspecte de tuberculoză a fost raportat luni la Direcția de Sănătate Publică. Imediat, specialiștii au luat măsuri, iar timp de o zi școala a fost închisă. Pe lângă dezinfecția în toate încăperile:
"S-a efectuat investigarea radiologică a personalului didactic auxiliar cu care a venit în contact eleva. Astfel 35 de persoane au fost catagrafiate 26 au fost deja văzute radiologic, aceste 26 de persoane nu au prezentat modificări", a precizat dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor.
În plus, 63 de elevi ai școlii au fost supuși unor teste. Alți trei vor face analizele în zilele următoare.
"Clasa din care face parte eleva și încă o clasă în care se fac cursuri împreună au fost testate; au venit doamna doctor și asistenții medicali de la dispensarul TBC", a precizat Alexandrina Teușdea, directoarea Colegiului Național "Iosif Vulcan" din Oradea.
"Pe lângă examenul clinic, copilului i se face un test cutanat la tuberculină și în funcție de aceste două rezultate se continuă cu un examen imagistic și ulterior unde este cazul cu un examen bacteriologic", a precizat dr. Marlene Crișan, coordonatorul județean Programului Național TBC.
Medicii spun că în ultima perioadă, în fiecare an sunt în jur de 600 de cazuri de tuberculoză la copii, în România.
"Deși, așa cum știți, tuberculoza a scăzut continuu din 2002 până acum cu aproape 50%; cu toate acestea suntem pe locul 1 în UE."
Vineri autorităţile sanitare vor prezenta rezultatele anchetei epidemiologice de la liceul pedagogic.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța