Se anunţă vremuri grele pentru Universitatea din Oradea, ale cărei venituri sunt tot mai mici. Lovitura cea mai puternică vine din partea statului care scade, an de an, fondurile alocate instituţie. "Veniturile de la bugetul statului, pentru că noi suntem o instituţie de stat, au fost mai mici cu 14% în 2012, adică cu aproximativ 1,5 milioane de euro." declara Constantin Bungău, rectorul Universităţii Oradea.
Cea mai mare parte a banilor se duce pe salariile angajaţilor, mai exact un milion 200 de mii de euro pe lună! Pentru a putea supravieţui, conducerea universităţii va trebui să regândească gestionarea banilor şi a personalului. "Este dificilă situaţia, poate că mai dificilă decât aşa nu a fost niciodată în universitate. Aceia care nu se încadrează în standardele noastre privind cercetarea şi activitatea didactică să ne lase." afirma Gheorghe Ţară, prorector al Universităţii Oradea. "Va trebui să tăiem acolo unde vom considera că avem excedent de personal" completeaza rectorul Constantin Bungău.
Normele profesorilor vor creşte de la 7-8 ore cât erau în urmă cu trei ani, la 15-16 ore, dar salariul va rămâne identic. Şi urcarea în grad va deveni mai anevoioasă. "A gestiona mai bine programul de învăţământ, ceea ce înseamnă a lucra pe planul de învăţământ, pe statele de funcţii, ca să poţi să reduci din cheltuieli." spune Ioan Horga, decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţe ale Comunicării.
În schimb, conducerea universităţii îi va stimula pe profesori să realizeze lucrări de cercetare şi proiecte pe fonduri europene pentru a atrage mai mulţi bani în conturile universităţii. Astfel, vor primi mai mulţi bani la salariu.