"- Nu vă supărați, aceștia sunt bani falși.
- Adică? Care dintre ei? E falsificat ?
- Da. Eu nu le iau, faceți ce vreți cu ele."
O astfel de reacție o au în ultimele zile tot mai mulți vânzători din Oradea. Au auzit că prin oraș și chiar prin județ circulă bancnote false de 10 lei. "Zilele trecute am primit niște bancnote de 10 lei false", susţine un comerciant.
Iar în această situație sunt atât comercianți din piețe și magazine, cât și funcționari bancari.
"La Parchetul de pe lângă judecătoria Oradea se află înregistrate mai multe dosare penale, peste 100, în care se afectuază cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de falsificare de monede și punere în circulație de valori falsificate", a precizat Maria Cotrău, purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor.
"Informaţia că în Oradea circulă bani falşi a creat o adevărată psihoză în rândul comercianţilor. Acestia au început să refuze banconte de 10 lei valabile, pe motiv că este emisă în 2005 şi este uşor diferită faţă de emisiunea din 2008", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Mai precis, între cele două emisiuni există diferenţe de culoare vizibile la sigla Băncii Naţionale de pe ambele feţe ale bancnotei şi la inscripţia "10 lei" atât de pe faţă, cât şi de pe verso. Pe lângă aceasta, de pe bancnotele emise în 2005 lipsesc elemente de grafică - două pensule - de pe partea transparentă, care se regăsesc însă la bancnotele mai noi. Deşi toate aceste elemente au fost publicate de Banca Națională a României pe pagina sa de internet, puţini le cunosc.
"- Ați putea detecta o bancnotă falsificată de una reală ?
- Nu, nu. Nici la bancă. Trebuie să ai o mașină să le depisteze ori să fii specialist."
"În lumină, nu știu exact cum trebuie să mă uit, ar trebui să arate aici o dungă cu valoarea bancnotei."
Deocamdată, anchetatorii nu au un suspect. Pentru falsificare de monedă vinovații riscă să stea după gratii. între 3 și 10 ani.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves