"Diagnosticul de certitudine la urticarie la frig se face prin testul cubului de gheaţă. Se aplică un cub de gheaţă, se ţine 4 minute pe piele. Dacă testul este pozitiv se umflă, se înroşeşte şi vă mănâncă." spune dr. Corina Marton, alergolog.
O diagnosticare rapidă şi uşoară ca să aflăm dacă suntem sau nu alergici la frig. "Este o manifestare a sistemului imunitar care apare în cazul contactului organismului cu frigul. Se manifestă în general cutanat, adică apar erupţii pe piele, umflătură, roşeaţă, mâncărime, dar poate să se manifeste şi sistemic, adică să avem umflătură în gât." completeaza dr. Marton.
La fel ca restul alergiilor şi cea la frig poate apărea pe nepusă masă, la orice vârstă. Rodica Negrea are 57 de ani şi s-a trezit peste noapte alergică la temperaturile scăzute. "Se înroşeşte pielea, apar pete roşii doar în zona în care pielea nu este acoperită. Pastile sau trece de la sine? În cazul meu a trecut de la sineîn momentul în care am ajuns la căldură, într-un sfert de oră, 20 de minute se estompează." povesteste ea.
Chiar dacă multe persoane nici măcar nu au auzit de ea, alergia la frig este o boală care nu trebuie tratată superficial. În anumite cazuri, ea poate provoca şoc anafilactic, care poate duce cu uşurinţă la deces. Persoanele cu alergie la frig trebuie să iasă cât mai puţin în gerul de afară, iar atunci când o fac trebuie să se protejeze cu căciulă, mânuşi, fular şi haine groase. De asemenea persoanele alergice la frig trebuie să fie foarte atente pentru că un simplu pahar cu apă rece le poate fi fatal.
În categoria celor care prezintă risc crescut de a dezvolta alergii la frig intră bebeluşii şi persoanele cu boli ale sistemului imunitar.