Deschiderea sezonului de nunți atrage un număr mare de persoane care vor un loc de muncă în domenii precum cosmetică, coafură sau manichiură. Fie că e vorba de pasiune, recalificare profesională sau doar de o slujbă temporară, cursanții muncesc în aceste zile în saloanele improvizate.
"Am început din martie și nu mi s-a părut nimic greu până acum."
"Am avut mai multe profesii printre care contabilă, șef de magazin; urmând acestă pasiune am observat că este pentru mine."
"Chiar de la zero luăm, de la spălatul părului până la cocuri de mireasă, frizuri de ocazie", explică Ilona Acs, instructor de coafură.
O astfel de meserie, chiar și dacă e prestată doar în timpul verii, aduce câştiguri consistente celor care o practică.
"Poți presta acest serviciu atât acasă cât și în salon, cât și la client acasă. Poți să îți dezvolți imaginația cu această meserie", spune Renate Ganea, instructor de manichiură-pedichiură.
"În domeniul beauty din ianuarie 2015 pot să zic că avem undeva peste 100 de cursanți doar pe Oradea", susţine Dana Cozman, administratorul unei școli de formare profesională.
Un certificat obținut în urma absolvirii unui curs de formare profesională oferă șanse mari pentru obținerea unei slujbe. O știe și Ecaterina Kovaci, care, după aproape două decenii în domeniul comerţului, a ales să se reorienteze profesional de nevoie. A devenit șomeră, iar singura ei șansă este cursul de îngrijitori de bătrâni.
"Am crezut că nu o să fac față sau știu eu, că totuși e ceva nou pentru mine, dar sperăm să fie bine", spune Ecaterina Kovacs, cursantă.
"Anul acesta noi ne-am țintit un număr de peste 1200 de persoane. La ora actuală peste 400 de persoane sunt antrenate în diferite cursuri", spune Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.
În Bihor, cursurile de formare profesională vizează cel puțin 20 de meserii, de la cosmetician sau bucătar până la agent de securitate sau inspector de resurse umane.
Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş