Localitatea maghiară Tiszaigar, aflată în centrul Ungariei, are aproape 900 de locuitori, din care peste 100 erau şomeri în 2010. A cincea parte din ajutorul de şomaj este plătită de primării în Ungaria, astfel că efortul financiar este destul de mare pentru administraţiile locale. Ideea salvatoare a venit de la Ministerul de Interne, care din 2011 a început să ofere fonduri pentru susţinerea unor afaceri locale cu caracter social.
"Ministerul de Interne a venit cu ideea acestui tip de proiect pentru localităţile defavorizate. În cursă s-au înscris 3600 de localităţi iar în jur de 2400 sunt defavorizate. Toată lumea a încercat să vină cu ceva inedit", a explicat Laszlo Szilagyi, primarul localităţii Tiszaigar.
Ministerul de Interne din Ungaria a asigurat în 2011 peste 110 mii de euro pentru cumpărarea unei fabrici de miere în Tiszaigar, care nu mai funcţiona de ceva vreme. Banii cuprind şi salariile şomerilor, care în loc să câştige 73 de euro pe lună, au început să primească şi de două-trei ori mai mulţi bani. Producţia este de 2.000-2.500 de borcane de miere pe zi.
"În acest program sunt de 3 ani deja şi vin pentru a-i ajuta şi pe alţii care sunt înscrişi în program. Pentru asta fac naveta în fiecare zi, dimineaţa şi seara, deoarece locuiesc în vecinătate, la 10 kilometri de comună", spune Janos Gombas, şef de brigadă.
Aceeaşi localitate, alte afaceri cu caracter social. Primăria Tiszaigar a investit în producţia de lumânări şi obiecte ceramice, dar şi într-o mică fabrică de săpunuri bio din lapte de capră, cumpărat tot din comunitate. Tot cu bani de la Ministerul de Interne.
"Procedeul durează aproximativ 20 de minute. Noi le facem folosind o metodă de preparare la rece. Ca ingrediente de bază apelăm întotdeuna la ulei de măsline şi lapte de capră."
Afacerile sociale devin profitabile după trei ani, spune edilul din Tiszaigar. Autorităţile sunt mulţumite că au reuşit să angajeze şomeri, şi, în acest fel, chiar şi criminalitatea este menţinută la cote scăzute.
În România, autorităţile fac prea puţine pentru cei fără loc de muncă, se plâng şomerii, care preferă să stea acasă decât să facă naveta până la cel mai apropiat oraş.
"Salariu e 8 milioane - 9 milioane maxim. La noi - 30 de km să faci naveta, cu ce rămâi?"
"- Ați încercat să vă găsiți un loc de mună?
- Da unde? Că la oraș să merg cu minimul pe economie și să fac naveta nu mai rămân cu nimic, cu mâncare, cu țigări, că mai și beau."
Rata şomajului în România era în aprilie 2016 de 4,62%, mai mică decât în Ungaria cu peste un procent, dar raportată la o populaţie de două ori mai numeroasă.
Reporter: Diana Grad, Zîca Costin
Operator: Robert Rezmuves, Marian Anicule