Ocupaţia lui Ioan Bonchiş, din comuna bihoreană Bunteşti, pare să fie idealul oricărui întreprinzător urban, măcinat de stresul unei afaceri. El lucrează numai în aerul curat al munţilor şi dealurilor Bihorului, iar produsul este o binecuvântare pentru cei cu diferite afecţiuni.
„Mergi în Asia la o cunoştinţă, la un prieten, la un vecin - nu îţi dă cafea sau pălincă sau whiskey sau cognac, îţi dă ceai. Ceaiurile pentru organism sunt mană cerească", spune Ioan Bonchiş. Ioan Bonchiş este descendentul unei familii care se ocupă de plante medicinale din 1860. Secretul leacurilor a fost transmis din generaţie în generaţie, iar acum a fost transformat într-o afacere de nişă la nivel naţional.
Odată culese, plantele se pun la uscat. Tot într-un mediu natural, cu intervenţie minimă, ca să-şi păstreze calităţile.
„Am început să facem uleiuri, siropuri, alifii. Ceaiurile noastre sunt combinate după reţete vechi, făcute şi din cărţi şi de la călugări", explică fitoterapeutul.
Totul se face manual, de la cules, uscare, până la mărunţire şi ambalare. Şi ceilalţi săteni din Bunteşti se ocupă tot cu culegerea plantelor medicinale. Chiar dacă poate părea simplu, regulile după care se ghidează sunt stricte.
Afacerea cu plante medicinale i-a adus lui Ioan Bonchiş supranumele de Şamanul din Bihor.