"Aici ce vedeți e ceramica de Corund, din Harghita. Acestea sunt ceramică de artizanat, farfurii de perete le spunem noi, căni, vaze de flori."
Csaba Kiss este din Corund, județul Harghita. De mai bine de două decenii face comerț ambulant, la sute de kilometri distanță de casă.
"Suntem producători de ceramică și lemn. Aceasta e o meserie pe care am moștenit-o… avem atelier de ceramică, de olărit, de toate și de lemn", spune bărbatul.
De cinci ani și-a stabilit afacerea în satul Mara din Maramureș. A închiriat un mic teren pe marginea drumului național 18, unde și-a ridicat o căsuță de lemn. La parter e magazinul, în timp ce la etaj locuiește, aproximativ 6 luni pe an, împreună cu soția și cei doi băieți.
"E zonă frumoasă, vara sunt turiști. Și noi încercăm să ajungem în zone unde sunt turiști."
Pe lângă străchini, căni și farfurii realizate în atelierul de acasă, familia Kiss vinde și coșuri împletite, cergi, cojoace și fel de fel de obiecte din lemn.
"Să ai lucruri care sunt specific zonei; asta caută turistul. Dacă vine din Bucureşti sau de oriunde din țară, caută să ducă ceva cadou care e specific zonei: un magnet, de exemplu aici clopul."
Ceramica de Corund pictată manual se vinde cu prețuri cuprinse între 12 și 30 de lei. Dincolo de faptul că duce mai departe un meşteşug moștenit din străbuni, Csaba Kiss spune că preferă să fie propriul său patron. Este convins că banii se pot câștiga și în țară, nu doar peste hotare.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa