În loc de muncitori şi utilaje, hala de producţie de 1000 de metri pătraţi din Cauaceu este năpădită de gunoaie şi buruieni. Aici ar fi trebuit să funcţioneze o fabrică de biciclete, o investiţie a unui grup de firme din Belgia.
"Am realizat imediat că este ceva extraordinar. Asta poate să fie o afacere enormă", spune, despre ideea afacerii, Gustaaf Van Broekhuven, investitorul belgian.
Entuziasmul investitorilor se leagă de o invenţie a unui inginer bihorean. Acesta a brevetat în 2012 un sistem revoluţionar de propulsie a bicicletei.
"Noutatea la sistemul de acţionare oscilant constă în faptul că mişcarea de acţionare nu se efectuează circular, ci se efectuează printr-o pedală ataşată de axul bicicletei oscilantă", explică Viorel Roşca, inventatorul bicicletei.
Invenţia a primit medalia de aur...
...la un salon de inventică de la Budapesta. Atunci inginerul român a fost contactat de belgieni, care vedeau în invenţia sa o sursă importantă de câştig. Şi tot atunci a început saga autorizaţiei de construcţie pentru fabrica de biciclete din Cauaceu. Investitorii au obţinut toate avizele necesare, în afara celui eliberat de Poliţia Rutieră.
"Cei de la Poliţie mi-au spus că-mi resping cererea, pe motiv că ei înţeleg că eu de fapt cer aviz pentru acces", susţine Roşca.
"Poliţia Rutieră eliberează aviz solicitanţilor pentru acces la un obiectiv social economic în baza depunerii unei documentaţii care să cuprindă şi un plan de situaţie în detaliu", precizează subcomisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.
Şi cum această neînţelegere nu a fost lămurită nici după un an, belgienii au hotărât să pună cruce investiţiei din România.
Legea spune că orice aviz solicitat trebuie să primească răspuns în termen de 30 de zile din partea instituţiilor din România. Doar că, în cazul investitorului belgian, Poliţia a solicitat de fiecare dată clarificări suplimentare, care, până la urmă, au oprit proiectul.
Oprirea investiţiei a trezit nemulţumirea localnicilor, care vedeau în ea o importantă sursă de venit.
De mai bine de un an hala ridicată în proporţie de 15 la sută stă neterminată, iar utilajele şi restul componentelor zac nefolosite între buruieni. Investiţia belgienilor ar fi putut să asigure 60 de locuri de muncă în Cauaceu.
reporter: Gabriel Bonaciu
operatori: Constantin Gheorghiţă, Gabor Szilagyi