Iosif Barazsu a început să crească găini Orpington de la vârsta de 30 de ani. Primele exemplare le-a cumpărat din întâmplare, fără să știe că în timp îi vor aduce un profit la care nici nu a sperat.
"M-am dus în oraș ca să îmi cumpăr porumbei și acolo am văzut rasa asta. Nu am mai văzut până atunci găini așa. Când le-am văzut m-am gândit că nevasta mea de doi ani îmi tot zice să avem găini în curte. Am zis că dacă o să cumpăr, o să cumpăr rasa asta", spune bărbatul.
Sătmăreanul a început să se documenteze și să cerceteze piața. Așa a aflat că rasa Orpington este una de colecție, apărută în jurul anului 1850.
"Au stat la baza formării raselor sau hibrizilor de carne care se folosesc la ora actuală în exploatare. Este slab producătoare de ouă, 80-140 de ouă. Este mult căutată de colecționari", o caracterizează Ioan Chereji, inginer zootehnist.
În prezent, în gospodăria lui Iosif se află 75 de exemplare, de 7 culori: galben, porțelan, ciocolatiu, argintiu, auriu, lavandă și negru. Cât de frumoase sunt o știu deja și organizatorii de expoziții. De trei ani de când participă la concursuri, sătmăreanul a câștigat nu mai puțin de 50 de cupe. La o competiție națională desfășurată anul trecut, bărbatul a primit titlul de campion absolut pentru un cocoș din rasa Orpington, care a impresionat prin mărime și coloritul penelor.
"La expoziție se uită la următoarele aspecte: trebuie să aibă culoarea uniformă, trebuie să aibă creasta între patru și cinci zimți, culoarea ciocului, degetele de la picioare, unghii", explică Iosif Barazsu.
"Eu cred că, pe undeva, acele păsări sunt considerate ca și membrii ai familiei. Eu de multe ori vorbesc seara cu el la telefon, după ora 20. El aprinde luminile, hrănește animalele, discută cu ele", povesteşte Juhos Bertalan, președintele Asociației Crescătorilor de Păsări și Animale Mici Someș din Satu Mare.
Chiar dacă a reușit să își facă clienți în Turcia, Rusia sau Ucraina, Iosif recunoaște că trebuie să înfrunte multe probleme. "Se îmbolnăvesc frecvent. În fiecare lună se ivește ceva. Sunt și mortalități multe. Eu tot timpul am în frigider vaccinuri."
Un ouă de găină Orpington se vinde cu prețuri cuprinse între 2 și 3 euro, iar un exemplar ajunge să coste chiar și câteva sute bune de euro.
Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța