Jumătate din cele 3220 de locuri alocate Universităţii din Oradea sunt finanţate din bugetul de stat. Cele mai multe au fost alocate facultăţii de medicină, unde din cele 485 de locuri alocate pentru următorul an de învăţământ, 195 sunt bugetate.
"Avem cel puţin un program pe un domeniu în cadrul celor 15 facultăţi. Sunt mai multe locuri decât anul trecut bugetate, nu foarte multe. Sperăm că în toamnă să mai primim de la minister cu 20 de locuri mai multe la licenţă", susţine Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea.
Din cele 315 locuri disponibile de la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică, mai bine de jumătate sunt fără taxă. Profesorii consideră că profilul atrage tot mai mulţi tineri datorită parcului industrial din oraş. "Oradea se găseşte pe un trend ascendent de creştere economică şi la creşterea asta economică îşi aduce aportul în mod desosebit şi zona industrială, prin firmele care există în acest moment. Ei ne curtează, ne vizitează periodic şi încearcă să implice studenţii în activităţi de practică la firmele respective", spune Alexandru Viorel Pele, decanul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică.
"Am ales ingineria pentru faptul că se găsesc foarte uşor locuri de muncă. Sunt foarte căutaţi în ziua de azi inginerii", susţine un student. "Se poate aplica în multe domenii de activitate, cum ar fi industria de prelucare a lemnului, metalului, în industria alimentară."
Înscrierile pentru admiterea din acest an se vor face la o săptămână după afişarea rezultatelor de la bacalaureat. Examenele vor fi susţinute în luna iulie.
Reporter: Gabriel Bonaciu Operator: Gabor Szilagyi