Programul va găsi în mod automat dacă un paragraf a fost copiat dintr-o altă lucrare ştiinţifică. Profesorii universitari spun că această metodă va uşura atât efortul cadrelor didactice, cât şi a studenţilor.
"Pentru cadrele didactice care îndrumă lucrări de finalizare a studiilor le-ar uşura această muncă de coordonare pentru că ei răspund solidar cu cei care întocmesc lucrarea", spune Constantin Bungau, rectorul Universităţii din Oradea.
La implementarea sistemului vor trebui trecute în format electronic şi lucrările din ultimii patru ani. Specialiştii IT admit că procesul de introducere a lucrărilor de licenţă sau disertaţie va fi unul complex.
"Este un proces laborios, dar în acelaşi timp un proces util şi necesar în condiţiile în care drepturile de autor trebuie protejate şi în condiţiile în care s-a ajuns în ziua de azi ca plagiatul să fie verificat cu google", spune Mirela Pater, directorul departamentului IT din cadrul Universităţii din Oradea.
Atât studenţii, cât şi profesorii spun că o astfel de decizie trebuia luată demult, pentru a evita scandalurile legate de lucrările de diplomă plagiate.
Proiectul va costa 20 de milioane de lei şi va fi folosit şi drept bibliotecă virtuală.