"La începutul anului 2012 a organizat, împreună cu fostul manager, o procedură de acord cadru pe mai mult de 2 milioane de euro, fără avizul obligatoriu al Consiliului de Administrație, pentru furnizarea de reactivi de laborator și alte consumabile, cu dedicație către firmele care au adus aparatură în comodat la o dată anterioară.
Prețurile pentru reactivi și alte consumabile de labor adjudecate, contractate și decontate acestor firme furnizoare sunt cu mult peste prețurile reale de pe piață.
Din păcate pentru banul public și pentru pacientul asistat medical în Spitalul Municipal, sumele risipite prin aceste proceduri sunt de ordinul a aproape un milion de euro în doi ani (2012 - 2013)."
Acestea sunt concluziile raportului întocmit de economistul Dacian Foncea, membru în Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal din Oradea. Vizaţi sunt fostul manager al spitalului, Ovidiu Pop, demis anul trecut, şi directorul economic, aflat încă în funcţie. Ambii resping acuzaţiile.
"Vizavi de reactivi, nu văd cum, că într-un an de zile tot consumul de reacticivi în spital nu ajunge pe an nici la jumătate din această sumă", susține Anca Brad, directorul economic al Spitalului Municipal Oradea.
"Pe scurt, comentariul meu ar fi: tendențios și nereal. Nu are corespondent în documentele Spitalului Clinic Municipal, în alte acte de control realizate de organismele statului, se urmărește o denigrare probabil personală, dar și denigrarea acestui spital în perioada de contractări cu CAS", este de părere dr. Ovidiu Pop, fost manager al Spitalului Municipal din Oradea.
Sunt acuzate cheltuieli peste buget
În raportul întocmit de membrul Consiliului de Administraţie se mai arată că fostul manager a făcut cheltuieli mult peste bugetul aprobat şi că a casat reactivi pe care i-a transferat ulterior unui spital privat din Oradea, la care a fost şi el angajat. Actuala conducere a spitalului municipal a reușit, prin renegocieri cu firmele furnizoare, să facă economii de până la 50% la achiziţia de reactivi în 2014.
"Per global, practic costurile au coborât - hematologie, imunologie, biochimie - de la 2,1 milioane lei, la o sumă estimată la 1,2 milioane lei. De exemplu, pe hemogramă reducerea este semnificativă: de la 7.6 lei per test, la 2,8 lei per test", spune dr. Claudia Cladovan, managerul Spitalului Municipal Oradea.
Actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie nu înţelege de ce aceste neregului nu au fost semnalate până acum.
"Există totuși câteva semne de întrebare. În fiecare lună aceste rapoarte economico-financiare sunt raportate la Primăria Oradea, respectiv serviciilor care se ocupă cu acest lucru. Mai mult decât atât, s-a făcut și o expertizare a activității economico-financiare din partea Primăriei și, repet, nu s-a regăsit nici un prejudiciu", arată dr. Constantin Romanul, preşedintele Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal din Oradea.
Primăria Oradea va demara un audit financiar la Spitalul Municipal la începutul lunii iulie.
reporter: Gabriel Bonaciu
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboș