Familia Gaffuri a venit în România în urmă cu un an și jumătate. Italienii și-au deschis o afacere în Oradea, motiv pentru care s-au mutat în oraş. Deşi cei doi soți vor ia ore particulare ca să înveţe limba română, pentru copilul lor și-au dorit o școală de stat, în care se vorbeşte numai în română.
"Am ales o școală română pentru băiatul nostru în primul rând din cauza serviciului, pentru că a trebuit să venim aici, iar în al doilea rând pentru că școala în România e mult mai bună și mai atentă în ceea ce privește copiii", spune Maria Gaffuri.
La școala unde va învăța Alessandro studiază și alți elevi de diferite naționalități, de la chinezi, până la arabi. Părinţii lor sunt oameni de afaceri sau angajaţi ai unor companii din Oradea.
"Trebuie să muncim diferențiat, trebuie să găsim căile prin care să putem comunica cu ei, dar tot din experiența mea pot să spun că până la sfârșitul clasei a IV-a s-au eliminat aceste diferențe", explică Doina Sabău, învățătoare.
Nu doar copiii străinilor din Oradea vor învăța să scrie și să citească în limba română. Pentru Alexia și Radu, doi fraţi de 10 şi 8 ani, astăzi a fost prima zi de şcoală în România. Ei au crescut în America și sunt obișnuiți cu sistemul de învățământ de peste Ocean.
"- Colegii au fost foarte cuminți, prietenoase și a fost frumos.
- Crezi că îți va fi greu în anul acesta școlar?
- Cred că da, puțin.
- Ce ți-a plăcut cel mai mult la școala de dincolo?
- Pentru că nu sunt uniforme", spune Alexia Molnar.
"Sigur le va fi greu pentru că ei nu au scris niciodată în limba română. Pur și simplu aici au învățat cum se scrie cu stiloul. În ultima lună și jumătate le-am dat niște ore de română în particular ca să îi ajute", dezvăluie Anca Molnar.
În Oradea, clasele mixte de elevi nu reprezintă o noutate. Numai la şcoala gimnazială Oltea Doamna figurează în catalog 15 elevi străini, de toate vârstele.
Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță