A fost o zi cu emoţii pentru cei aproape 250 de profesori din Bihor care au susţinut examenul pentru posturile de director ori director adjunct. Candidaţii au trecut azi de proba scrisă a concursului organizat de Ministerul Educaţiei. Timp de două ore, au răspuns întrebărilor dintr-un test grilă referitoare la cunoştinţele manageriale şi abilitíle cognitive.
Candidaţii s-au strâns în jurul orei 9 la Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul", unde a fost amenajat centrul judeţean de examen. Testarea a început la ora 10 şi a durat maximum două ore.
Dan Peter, candidat pentru un post de director: "Nu pot să spun că a fost cel mai suficient timp, deoarece în metodologie existau nişte cărţi destul de greoaie, care, din punct de vedere al managerului, trebuie citite."
Marcel Sas, candidat pentru un post de director: "Nu cu toţii au îmbrăţişat ideea unei bibliografii expusă în felul următor. Practic nu conţine nimic din legislaţia şcolară. Conţine doar nişte studii, nişte cărţi elaborate de anumiţi autori referitoare la prognoze ale învăţământului şi aspecte din învăţământul european şi românesc."
Dascălii au primit un test grilă cu mai multe variante de răspuns - o examinare care pe mulţi i-a luat prin surprindere.
Daniel Negrean, candidat pentru un post de director: "A fost un examen diferit faţă de cele pe care le-am susţinut până acum. Un examen greu, un examen în care pe durata a 120 de minute a trebuit să fii concentrat la maxim şi în care, practic, cunoştinţele tale de management... au fost doar 20 de întrebări, restul fiind întrebări cognitive."
Ruben Filimon, candidat pentru un post de director: "Este un tip de examen cu care nu am fost obişnuiţi. Nu a fost lumea pregătită pentru acest tip de examen, cu grilă."
Părerile sunt împărţite şi în ceea ce priveşte oportunitatea acestui examen.
"Examenul era necesar. Forma şi modul în care a fost făcut acest examen, cred că după finalizarea lui vor fi multe de spus, dar acum, sigur, examenul este în curs de desfăşurare, să aşteptăm rezultatele lui", spune Daniel Negrean.
"Nu ştiu în ce măsură capacităţile de a conduce o şcoală sunt relevante prin acest tip de teste", crede Ruben Filimon.
Evaluarea lucrărilor s-a făcut azi, în prezenţa acestora. Doar cei care vor aduna minimum 35 de puncte din 50 posibile vor ajunge la proba următoare, cea a interviului, care va avea loc între 17 octombrie şi 17 noiembrie.
La examen s-au înscris atât actualii directori, cât şi cei care doresc un astfel de post. Profesorii care au candidat pentru şefia mai multor şcoli vor trebui să se decidă pentru care optează imediat după aflarea rezultatelor la examenul scris.
Reporteri: Adrian Ciucuriţă, Bogdan Băcilă
Operator: Gabor Szilagyi