Clopoțelul a anunțaț luni începerea noului an școlar pentru 90.000 de elevi bihoreni. Cu flori în mână și cu emoții pe măsură, primii care au ajuns la școală au fost cei din clasa pregătitoare. De la festivitatea de deschidere nu au lipsit nici cei din gimnaziu. Printre ei se numără și câțiva copii de naționalitate turcă sau coreană. Aceștia stăpânesc deja limba română pe care o vorbesc chiar și acasă, cu părinții.
Vizibil emoționați, mulți dintre cei care au pășit pentru prima dată în școala unde vor învăța în următorii ani au ajuns cu o oră și jumătate mai devreme. După ce au ascultat slujba oficiată de preoți și cuvintele directorului, cei mici, însoțiți de părinți, au luat drumul sălilor de clasă.
Emoții au avut și părinții care și-au amintit de perioada în care erau elevi. Mulți spun că ar fi bine ca ziua în care începe școala să fie declarată liberă de către Guvern. În condițiile actuale, unii sunt obligați să se învoiască de la serviciu sau să îşi ia o zi de concediu.
La școala "Oltea Doamna" din Oradea învață și elevi de alte naționalități. Este și cazul Melisei Yilmaz, care a început clasa a V-a. A venit în România pe când avea șapte ani, a învățat aici timp de trei ani, dar clasa a IV-a a făcut-o în Turcia, țara ei natală. Mulțumiți de condițiile oferite de școala din Oradea, părinții au decis să o transfere înapoi în România. Tânăra recunoaște că s-a îndrăgostit de limba română, pe care o vorbește chiar şi acasă.
"- Vorbesc română mai mult, dar și turcește din când în când.
- Care îți place mai mult?
- Amândouă. Aici a fost mai bine, acolo în Turcia nu a fost chiar atât de bine pentru că erau geloși", spune Melisa.
În aceeași clasă învață și o tânără din Coreea. Youk Chaeyeon spune că deși s-a acomodat cu limba română, altele sunt materiile preferate: "Muzica sau matematica; îmi mai place și educația fizică."
"Este o provocare pentru mine, este prima dată în cariera mea când am eleve de origine turcă sau coreeană. Am aflat că sunt foarte atrase de școală, dornice de a face totul în limba română", spune Ana Iosa, diriginta celor două fete.
"Anul trecut am avut în total 13 elevi, au mai terminat câțiva clasa a VIII-a, iar acum am rămas cu 10. Vin din țările arabe în special, mai avem din Corea dar și o fată din Franța", susține Mircea Mitran, directorul școlii Oltea Doamna din Oradea.
În total, în Bihor, învață peste 50 de elevi de altă naționalitate. Majoritatea sunt copiii managerilor unor firme care s-au dezvoltat în ultimii ani în oraș.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves