În Bihor, prin febra examenului au trecut 5634 de elevi.
"Și acasă și în clasă m-am pregătit. Vineri am făcut la tablă multe exerciții pentru această evaluare și cred că o să ne descurcăm toată clasa", spune un elev.
"Se testează noțiunile de limbă și comunicare, cum știu ei să înțeleagă un text, cum să răspundă la anumite cerințe care privesc un text la prima vedere. Prea puțin se urmărește ce facem noi la clasă, în schimb le dezvoltă abilitățiile de comunicare", a explicat Garofița Pop, profesor de limba română la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" din Oradea.
Testele pentru elevii de clasa a VI-a se desfășoară în sala unde de regulă învață copiii. Elevii sunt evaluați de două cadre didactice, pentru fiecare disciplină în parte.
"Nu îi dăm amploare sau nu se dorește să fie amploarea care există în cazul Bacalaureatului sau în cazul evaluării la clasa a VIII-a, ci să fie o evaluare prin care să vedem unde stau copiii", a precizat Călin Perțe, director adjunct la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" din Oradea.
Asta nu îi scapă pe copii de emoții.
"Am emoții foarte mari. M-am pregătit foarte mult, pentru că vineri am avut teza la matematică, deci am învățat. Pentru română mi se pare mai grea decât matematica, fizica și biologia."
"Emoții cred că avem toți, este ceva normal, dar dispar imediat."
Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VI-a continuă marți cu proba la matematică și științe. Saptămâna viitoare vor fi testați cei de clasa a IV-a, după care școlarii de clasa a II-a.
Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță