A fost forfotă mare în campusul Universităţii din Oradea. Cu bagajele în mâini, sute de tineri s-au aşezat la coadă încă de la primele ore ale dimineţii, ca să-şi ia in primire camerele din căminele studenţeşti. Anul acesta le-au fost oferite cu 200 de locuri mai multe, astfel că majoritatea cererilor au primit răspuns favorabil.
Mihail Boiescu a venit la Oradea tocmai din Chişinău ca să studieze inginerie civilă. A ales să locuiască în cămin, unde atmosfera i se pare mai interesantă.
"În cămin e cu mult mai perfect, prieteni, viaţă interesantă, aşa momente nu trebuie să le laşi. Am adus haine, mâncare, cum se spune la noi hrişcă, nu ştiţi ce e aia, farfurii, şosete şi de la duty- free."
La fel ca şi Mihail, mulţi tineri au venit încă de dimineaţă ca să-şi ia în primire locurile în cămin. Au fost nevoiţi să aştepte câteva ore până au primit cheile camerelor.
"- De la ce oră ai venit?
- 7, dar probabil o să stau până pe la 16-17.
- Se dau bonuri de ordine?
- Da, dar merge foarte greu."
"Nu ştiu de ce se mişcă aşa greu, ar trebui schimbat ceva aici."
Chiar şi aşa, studenţii sunt mulţumiţi de condiţii şi de preţurile mici.
"Îţi faci noi cunoştinţe, prieteni, e mai accesibil, poţi să mergi la facultate de aici, e mai aproape - pentru mine a fost mai ok."
"E un pic avantajos, nu plăteşti multe impozite, curent, apă, plăteşti ce ai dacă eşti la taxă, la fără taxă şi atât."
Studenţii plătesc lunar între 80 şi 180 de lei pentru o cameră într-unul dintre cele patru cămine ale Universităţii din Oradea.
"Sunt 1435 de locuri de cazare, iar până acum, în a doua zi de cazare, gradul de ocupare este între 50 şi 70%", a precizat Ligia Burtă, prorector al Universităţii din Oradea.
Cei care nu au avut norocul să prindă un loc sau au preferat să stea în chirie trebuie să achite până la 250 de euro pentru un apartament cu două camere.
"Opţiunile alese în special de către studenţi sunt apartamentele care au o suprafaţă mică, relativ cele cu o cameră sau eventual două camere. Numărul de tranzacţii şi de închirieri de apartamente a crescut semnificativ, însă preţul se regăseşte cam în aceleaşi standarde ca pe parcursului anului, doar că se închiriază mult mai repede", explică Valentin Catană, reprezentantul unei agenţii imobiliare.
Cazările în cămine se vor încheia vineri, la amiază. Cei care se prezintă după acest termen îşi pierd locul rezervat.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa