La jumătate de an după ce în zonă era organizat concursul naţional de triatlon, lacul de la Paleu a dispărut aproape în totalitate. Pontoanele caselor de vacanţă ridicate pe lac sunt complet inutile, iar plimbările de agrement cu barca sau pescuitul au devenit imposibile.
Din totalul de 8 hectare cât cuprindea luciul de apă, a mai rămas o suprafaţă de două hectare, unde adâncimea apei este foarte mică.
"Lacul nu a mai fost secat niciodată. E ciudată, este foarte ciudată situaţia", spun localnicii.
"-L-aţi mai văzut vreodată fără apă, complet ?
-Nu, nu l-am mai vâzut niciodată, şi nu e bine cum arată."
Autorităţile au încercat o explicaţie. "Începând din luna decembrie precipitaţiile au fost foarte scăzute în unele zile, zile la rând nu au fost deloc precipitaţii, acum volumul este foarte mic", susține Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.
Totuşi, lipsa precipitaţiilor nu explică decât partial situaţia. În vara lui 2012 seceta a fost mult mai lungă decât în această iarnă, dar lacul nu a secat ca acum.
Doar apariția precipitațiilor poate salva lacul
Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri spun că o altă cauză dispariţiei lacului ar fi faptul că în noiembrie 2013, un sfert din volumul apei a fost evacuat pentru a permite salvarea peştilor crescuţi în zonă. În plus, afluentul numit Valea Comorilor sau, cum îl cunosc localnicii, Valea Chinceş şi-a redus foarte mult debitul și nu mai alimentează lacul.
Localnicii cred că autorităţile s-ar putea implica în refacerea lacului de la Paleu.
"Normal, în două-trei zile, dacă va fi o ploaie, se reface", crede Ludovic Somogy, primarul comunei.
Însă meteorologii nu îi dau veşti bune. Prognozele arată că precipitaţii însemnate cantitativ sunt aşteptate doar după 15 februarie.
reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboș