Pentru unii candidaţi, ziua a început cu o oprire la biserică. Au aprins o lumânare şi s-au rugat pentru reuşita la bacalaureat.
La ora 8 au intrat în săli, iar la ora 9 au primit subiectele.
"Li s-au luat toate instrumentele cu care nu au voie să intre în sala de examen şi s-au depozitat în camere speciale de bagaje", spune Florian Hava, preşedinte al unei comisii de Bacalaureat.
Nicio persoană nu a avut voie să intre în şcoli pe durata probei scrise. Părinţii au aşteptat răbdători, la poartă.
"Ea a învăţat, sperăm să fie ok."
După 180 de minute, liceenii au ieşit optimişti.
"Ne-a picat Arghezi, nu se aştepta nimeni, dar a fost bine."
"La subiectul trei ne-a picat o poezie, am ales Riga Crypto. La primul subiect am ştiut aproape tot, deci tot. Cred că o să iau un 7-8, sper un 9."
"S-au cerut între 600 până 900 de cuvinte. Am scris trei pagini şi am numărat...au fost 350 de cuvinte. Să scriu 600 de cuvinte ar fi trebuit 5-6 pagini."
Nu au lipsit incidentele la Bacalaureat. În Bihor şapte elevi au fost eliminaţi de la proba scrisă la limba şi literatura română după Ce au fost prinşi în timp ce încercau să copieze.
"Mai avem o situație la Marghita în care au fost identificați 8 elevi cu telefoane și fițuici, președintele încă nu s-a hotărât, avem procesele verbale, dar decizia este a președintelui centrului de examen", a declarat Nicolae Avram, inspector general al IŞJ Bihor.
Elevii eliminați nu vor putea participa la următoarele două sesiuni de bacalaureat.
reporter: Andrea Crişan
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş