Ploaia și frigul au fost obstacole ușor de depășit de cei 600 de turiști adunați la sfârșit de săptămână pe platoul Glăvoi, din Munții Apuseni. Mulți au venit de la sute de kilometri depărtare, din țară sau din Ungaria, ca să se bucure de relaxare în mijlocul naturii
"E chiar bine în cort, se încălzește bine, dacă îl inchizi ziua și este soare trage căldura."
Însă mulți au preferat să nu stea în corturi și să participe la evenimentele din cadrul Padiș Fest, aflat la a doua ediție.
"Au fost evenimente de entertaiment, distracție, dar care sunt totuși responasbile față de mediu, elemente de aventură, tiroliană, rapel, căutare de comori pe trasee", a detaliat Raluca David, de la asociația Compas.
Printre cei care vin de ani buni în această zonă s-a aflat și Aurelian Șandor. Prima dată a vizitat platoul acum 12 ani, alături de studenții de la medicină veniți într-o tabără de supraviețuire.
"Padișul este un loc neatins de răutatățile omului, dar pe zi ce trece constat tot mai mult că au început să vină foarte mulți turiști iresponsabili."
Cei mai mulți turiști își doresc ca Padișul să rămână o zonă sălbatică, în care să nu fie ridicate hoteluri și alte construcții.
"Eu nu doresc să fie stațiune și nimic altceva. Să rămână o zonă protejată în care turistul vine și merge în peșteri, face speologie", îşi doreşte o turistă.
De aceeași părere au fost și reprezentanții mai multor instituții de mediu și de turism, care au discutat sâmbătă despre protejarea platoului. Au convenit însă că e nevoie de o zonă autorizată pentru campare.
"Vor fi aduse câteva toalete ecologice care să fie bine întreținute, iar pe un termen mediu să existe acel grup sanitar atât de necesar", a declarat Răzvan Dumbravă, directorul executiv al Agenției de Management al Destinației Bihor.
Ploile din ultimele zile a afectat și traseele montante. Ca să evite accidentele pe munte, turiștii pot cere detalii la punctele Salvamont, dar și echipajelor de jandarmi montani.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță