Conform statisticilor Societăţii Române de Pneumologie, în România există aproximativ un milion de copii şi adulţi care suferă de astm. Pe lângă cauzele genetice boala se poate declanşa şi din cauza mediului.
"Există factori în plus în mediul urban, reprezentate de poluare. Poluarea în lumea modernă joacă un rol important ca factor declanşator atât în declanşarea ca boală cronică, cât şi menţinerea exacerbărilor", spune dr. Claudia Cladovan, medic primar pediatrie şi pneumologie pediatrică.
Chiar dacă medicii spun că astmul poate fi ţinut sub control cu ajutorul medicamentelor, tot mai mulţi caută remediile naturiste. Orădenii, de exemplu, au la dispoziţie o salină artificială, frecventată atât de către copii cât şi de adulţi. Printre ei se numără şi Felicia Filip care vine periodic la salină. Tratamentul îi întăreşte întreg sistemul imunitar.
"Întărirea sistemului imunitar în zilele de astăzi este foarte importantă. Peste tot factori nocivi."
"Din păcate, copiii, cei care frecventează deja grădiniţa, şcoala au majoritatea lor probleme în colectivitate, şi persoanele în vârstă", spune Călin Ilea, administratorul salinei artificiale.
În ultimii zece an, în Bihor, astmul nu a provocat niciun deces printre copii, spun medicii de la Spitalul Municipal din Oradea.