Pentru a-şi exercita acest drept, cei care nu au domiciliul în Ungaria trebuie să se înscrie pe listele de alegători. Până acum, aproape 22 de mii de cetăţeni româno-maghiari au solicitat dreptul de vot în ţara vecină. Potrivit legii persoanele cu dublă cetăţenie pot vota în ambele ţări la alegeri parlamentare. La cele locale şi europarlamentare însă dreptul de vot poate fi exercitat numai în ţara de domiciliu.
"Cetăţenii maghiari au posibilitatea de a călători, de exemplu, în Statele Unite, fără viză. Nu există acea limită de pătrundere pe piaţa forţei de muncă în Marea Britanie pe care o au cetăţenii români", susține Ödön Szabó, preşedintele executiv al UDMR Bihor.
Cu toate acestea, preşedintele executiv al UDMR Bihor spune că majoritatea celor care solicită cetăţenia maghiară prin procedură simplificată nu o fac pentru facilităţi. Este şi cazul unui bărbat din Salonta care a primit numarul de înregistrare 50 000.
Cetăţenia maghiară poate fi obţinută de persoanele care pot dovedi cu acte că au rudă pe linie ascendentă care au fost cândva cetăţeni maghiari chiar şi în afara actualelor graniţe ale Ungariei. Singura condiţie este ca solicitantul să cunoștinţe minime de limbă maghiară.
Legea cetăţeniei cu procedură simplificată a intrat în vigoare 2011. Numărul solicitanţilor a trecut deja pragul de 500.000, iar cel al persoanelor care au depus jurământul depășește 350.000.