Deşi accesul în săli a fost permis începând cu ora 8:30, mulţi elevi au ajuns la şcoală cu o oră mai devreme. Chiar dacă spun că au învăţat, absolvenţii au recunoscut că se tem de greutatea subiectelor. Ca să fie siguri că nu au uitat ceva, elevii au făcut o ultimă recapitulare în faţa şcolii.
"Tot anul am făcut pregătiri și ne-am obișnuit cu presiunea, am și dat multe simulări și știm genul de subiecte."
"Am foarte mari emoții, sper să trec peste ele, să fie constructive."
Proba a început puțin după ora 9, când subiectele de la minister au ajuns în școli și au fost multiplicate.
Primul subiect a avut două cerințe: una legată de analiza poeziei "Salcâmi", de Anatol Baconsky, și a doua în care elevii aveau de demonstrat apartenența operei la genul liric.
"M-am bucurat că ne-au dat genul liric, speram să ne dea."
Tot două cerinţe a avut şi al doilea subiect. Absolvenţii au avut de redactat o narațiune de cel mult 250 de cuvinte despre o întâmplare petrecută într-o zonă turistică şi de analizat un text dintr-un cotidian naţional.
"Primul subiect a fost mai ușor, al doilea mai greu, dar m-am descurcat."
"Mai ușor decât mă așteptam, a decurs bine."
"Subiectele au avut un grad mediu de dificultate, însă necesitau multă atenție. În ultimul an noi am făcut mai multe simulări cu un grad mai mare de dificultate", a explicat Diana Simina, profesoară de limba română, şcoala "Dacia" din Oradea.
Marți, elevii vor susține proba scrisă la limba maternă, iar miercuri la matematică. Rezultatele vor fi afișate vineri și tot atunci candidații nemulțumiți vor putea depune contestații.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi