UPDATE ora 15:15 - Imagini înregistrate de Poliţia Bihor la descinderi:
UPDATE ora 14:35 - La una dintre doctoriţele vizate de percheziţii au fost găsiţi, acasă, 1,2 milioane de lei.
UPDATE ora 13:30 - Se pare că unei persoane din cele care nu au dat bani comisiei i-a fost respins dosarul pentru pensionarea pe caz de boală, deşi nu avea o mână.
UPDATE ora 12:35 - Surse din anchetă susţin că în ultimele două săptămâni, din cele 738 de persoane care au ajuns în faţa comisiei de expertizare, 732 au dat mită. Preţurile variau între 100 şi 400 de lei pentru revizuirea anuală a dosarului şi între 200 şi 400 de euro pentru prima decizie de pensionare. 30% din fiecare sumă ar fi revenit asistentei, restul ar fi fost împărţită între cei cinci medici din comisie.
În total, în Bihor sunt 38 de mii de dosare de pensie de boală, la jumătate faţă de anul trecut, când erau 60 de mii.
UPDATE ora 12:15 Cinci medici de la Comisia de Expertizare a Capacităţii de Muncă sunt vizaţi de descinderi. Percheziţii au fost făcute la sediul comisiei şi la cabinetele şi domiciliile medicilor. La unul din ei s-a găsit în casă o geantă cu bani, iar la altul în cont 500.000 de lei. Şi cinci asistente sunt implicate în acest dosar.
UPDATE ora 11:35 - Potrivit unor surse judiciare, descinderi au fost şi la Primăria din comuna Avram Iancu, la viceprimarul din localitate.
La ora 10:30, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au declanşat percheziţiile. În total, în acţiune sunt implicaţi 120 de poliţişti bihoreni. Una dintre instituţiile vizate este Casa de Pensii Bihor.
Poliţiştii au descins şi la Comisia de Expertizare a Capacităţii de Muncă, condusă de doctorul Vasile Sălăjan.
Cele 16 persoane vizate de descinderi vor fi duse la Poliţie şi la Parchet pentru audieri, sub acuzaţia de dare şi luare de mită. „Concomitent cu efectuarea percheziţiilor vor fi puse în aplicare 50 de mandate de aducere emise pe numele unor persoane bănuite de comiterea infracţiunii de dare de mită", au transmis reprezentanţii Poliţiei Bihor.
Poliţiştii bihoreni au parte de suportul D.G.A. - structura centrală, al Direcţiei Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti şi, de asemenea, de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.
Ştire în curs de actualizare.
Reporteri: Gabriel Bonaciu, Bogdan Costea, Anca Deac, Diana Grad
Operatori: Tiberiu Catrişcău, Constantin Gheorghiţă, Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş