În 2007, în anul aderării României la Uniunea Europeană, doar cinci bihoreni au mers în Occident să se trateze. Șase ani mai târziu peste trei mii de pacienţi au primit îngrijiri medicale în spitalele din Europa, cei mai mulţi cu ajutorul cardurilor europene de sănătate. Pentru tratamentele efectuate în 2012 Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a decontat 1,8 milioane de euro.
Printre cei care s-au internat în unităţile medicale din vest se numără şi Elisabeta Pap care suferă de o boală de inimă. Ea a ales să se trateze într-un clinică din Debreţin.
"Aici sunt condiții foarte bune și aparatura care lipsește la noi, în România, am găsit-o la Debrecen și sper că o să am noroc", spune pacienta.
Medicii din Oradea sunt cei care i-au recomandat Elisabetei să apeleze la colegii lor din Ungaria care au aparatura necesară pentru a rezolva problema ei de sănătate.
Dintre cei aproximativ şase mii de străini care merg la tratament sau consultaţii în clinicile din Debreţin, 70% sunt români. Pentru bolile care nu pot fi tratate în România, pacienţii trebuie să completeze formularul E 112, o hârtie specială pentru astfel de cazuri.
"Principalele afecţiuni care au fost tratate prin acest formula, au fost afecţinuni oncologice, ortopedice, circulatorii, neurologice, oftalmologice. Ponderea cea mai mare a fost în Austria, Ungaria, Germania, Italia", confirmă dr. Ionuţ Gheorghe, preşedintele Casa de Asigurări de Sănătate Bihor.
reporter: Nicoleta Farcaș
operator: Gabor Szilagyi