foto: elcomunista.net
În parcurile în care odinioară erau spectacole grandioase dedicate zilei de 23 august, bihorenii se ocupă acum cu activități capitaliste. În timp ce unii merg la expozii de câini, alții se relaxează în aer liber. Sunt unii unii care încă își mai amintesc atmosfera zilei de 23 august din perioada comunistă.
"Era obligatoriu să vii la defilare de la întreprindere, de la școală. La defilare se strigau lozinci, venea armata. Erai obligat să strigi "Cu partidul nostru în frunte noi avem victorii multe", de exemplu, sau "Să trăiască partidul comunist român în frunte cu secretarul său general"."
"Veneam aici să defilăm, toată fabrica."
"Revoluţia Națională și Socială de Eliberare Antifascistă şi Antiimperialistă" - aceasta era formula oficială a lui 23 august. Cui îi spune ceva? Oamenii nu înțelegeau nimic; pur și simplu era o zi liberă în calendar. Era un lucru impus care trebuia făcut, un soi de activitate pe care trebuia să o bifezi", explică politologul Mihai Maci.
Regimul comunist a sărbatorit de fiecare dată ziua națională cu mare fast, își amintesc oamenii. În fiecare oraş se desfăşurau parade militare, iar posturile de radio şi televiziune difuzau cântece patriotice și spectacole grandioase.
"De 23 august erau momente de bucurie pentru noi, chiar dacă ne aduceau la defilare, profitam de libertate. Nu mai eram la serviciu, eram în aer liber."
"La 23 august eram tovarășu', cu "nea Nicu". Ne pregăteam pentru defilare. După defilare fiecare mergea în parc, acasă, unde voiau ei; se distrau, bere, mici."
Actul de la 23 august 1944 este și astăzi considerat de specialiști o denaturare a adevărului istoric.
"Gândiți-vă de altminteri că, totuși, postularea lui 23 august ca sărbătoare națională avea între altele și funcția unui exorcism. Exorciza celălalt 23 august din 1939, în urma căruia nouă ni se hotărâse răpirea Bucovinei și a Basarabiei", susţine Mihai Maci.
În Oradea, manifestările de 23 august se ţineau pe stadioane. Ultima de acest fel a avut loc în 1986.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş