După ce decenii la rând a pregătit specialişti în industria minieră şi în cea auto, colegiul tehnic "Unirea" din oraşul bihorean Ştei s-a reprofilat. Acum elevii şcolii învaţă secretele computerelor.
"În ziua de azi tehnologia este în prim plan şi sper să mă perfecţionez în acest domeniu, deoarece va fi necesar de acum încolo lucrul la calculatoare", consideră Laurenţiu Harn, elev al şcolii.
"Îşi găsesc repede un loc de muncă decât să spunem în meserii specializate cum v-am spus, să zicem industria alimentară", este de părere Ioan Mateiaş, directorul Colegiului Tehnic "Unirea" din Ştei.
Ca să deprindă cât mai repede tainele meseriei, liceenii vor face practica tocmai în Portugalia, la două dintre cele mai cunoscute firme lusitane de IT.
"Au o experienţă foarte vastă în domeniul acesta, în domeniul formării profesionale a elevilor şi având dotări corespunzătoare la standarde europene. Noi am fost de acrod să ne ducem elevii, chiar dacă sunt atât de departe", spune Rodica Drăgoi, coordonatoarea de proiect.
21 de liceeni din clasa a XII-a vor fi primii care vor ajunge în Barcelos, la începutul lunii ianuarie. Printre ei se află Daniel şi Cristian, doi gemeni premiaţi la concursuri naţionale de informatică.
"Este o oportunitate foarte bună pentru mine şi colegii mei, pentru că practica va fi acolo în primul rând în limba engleză", susţine Daniel Pele.
"Sper să fie o experienţă bună din care să învăţăm multe şi după ce venim din această practică să putem să profesăm în domeniul nostru", îl completează Cristian.
Liceenii bihoreni vor munci 60 de ore în cadrul companiilor portugheze, iar la final vor susţine un examen. Acesta le va da dreptul de a primi un certificat Europass Mobility, care le va fi de mare folos dacă vor decide să lucreze în străinătate. Stagiul în Portugalia este finanţat cu 40 de mii de euro printr-un program al Comisiei Europene.
Reporter: Diana Grad
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş