De pe câmpul de bătălie, în tabără în Maramureș. 20 de copii afectați de războiul din Ucraina regăsesc în Maramureș, bucuriile copilăriei. Timp de 10 zile, cei mici au parte de călărie și dansuri, vizite la muzee și excursii la munte, dar și de diferite ateliere de creaţie. Copiii sunt încântați de experiența trăită în România și spun că și-ar dori ca războiul din țara lor să fie doar un vis urât.
La doar 14 ani, Katia ştie ce înseamnă ororile războiuluiu. Conflictul care a cuprins regiunea Donețk i-a forţat pe ea şi familia ei să se mute la peste 500 de kilometri de oraşul natal Lugansk.
"Este foarte trist, pentru că observ și rude și persoane mai în vârstă care duc problema războiului ca pe o mare dificultate sufletească și este, într-adevăr, foarte greu de depășit", spune copila.
Vlad are 16 ani şi recunoaște că, pentru el, luptele din țara sa sunt greu de înţeles. "Pentru mine războiul este o situație neobișnuită, pe care nu o pot percepe. Dorința mea e ca acest lucru să se termine cât mai repede, să putem trăi în pace."
"Poate nu am avut destulă deschidere către patriotism, poate nu ne-am iubit destul țara, dar trebuie să ne unim din nou forțele pentru a fi un stat independent și o țară care își iubește tradițiile", spune Lena, refugiată intern în Ucraina.
În opinia Irinei Krishtopina, profesor însoțitor de grup: "Este o situație nefericită din cauză că familiile rămân despărțite. O parte din familie rămâne în zonele decretate de război, iar copiii și alţi membri sunt mutați în alte orașe, sunt refugiați intern."
Timp de 10 zile, cei 20 de copii ucraineni proveniți din zona de conflict au redescoperit în Maramureș liniștea și bucuria copilăriei.
"Avem activități diverse de la înot, călărie, tabere de pictură, vizite la muzee. Un program cât mai interactiv încât să uite puțin de problemele de acasă", explică Adrian Pop, directorul Cancelariei Prefectului de Maramureș.
Tabăra de recreere pentru copiii ucraineni a fost organizată de Prefectura Maramureș, împreună cu Serviciul Public de Asistență Socială Baia Mare, la invitația Ministerului Afacerilor Externe și cu sprijinul Ambasadei României la Kiev. Copiii se vor întoarce acasă, în Ucraina, vineri.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa