În cadrul programului sunt cuprinşi 160 de studenţi şi masteranzi de la specializări precum relaţii internaţionale, ştiinţe politice sau jurnalism. Ei vor putea face practică fie într-o companie, fie într-o instituţie publică care a încheiat un parteneriat cu Universitatea din Oradea.
"O să mă ajute foarte mult să aplic ce învăţ, ce am învăţat şi să mă dezvolt şi mai mult, să văd cum funcţionează practic o instituţie publică", spune Adela Bungău, masterandă.
"În primul rând cred că este foarte benefic şi ar trebui să participe mai mulţi studenţi este o experienţă în plus pe care nu toate facultăţile o oferă şi este o şansă pentru noi", susţine Diana Groza, masterandă.
Instituţiile implicate în proiect au explicat că au nevoie de angajaţi tineri, dar pregătiţi. Experienţa dobândită în timpul studiilor va conta atunci când aceştia se vor angaja.
"Eu consider că va fi o experienţă care îi va ajuta pentru că îşi vor face o impresie, uite, aşa se desfăşoară lucrurile într-o instituţie publică. Desfăşurăm proiecte europene, bani europeni şi avem nevoie de tineri care să lucreze, să dea un randament cât mai bun", spune Ciprian Novac, manager public în cadrul APIA Bihor.
Cei de la Uniunea Naţională a Patronatului Român au precizat că milizează pentru ca programa din universităţi să se bazeze mai mult pe practică şi mai puţin pe teorie.
Proiectul "Acces" este finanţat din fonduri europene şi se va derula până în decembrie.
Reporter: Anca Deac Operator: Constantin Gheorghiţă