La școala Oltea Doamna din Oradea muncitorii lucrează la modernizarea sălilor din corpul B. Muncitorii au rașchetat parchetul şi au înlocuit instalațiile sanitare foarte vechi. Lucrările sunt făcute cu bani de la primărie, pentru că altfel lucrările ar fi fost amânate până când ministerul ar fi trimis banii pentru investiții.
"Din două săli de clasă am făcut una mare. Igienizările se fac în sălile de clase terminale: se igienizează încăperile, se zugrăveşte şi se lăcuieşte parchetul", spune Mircea Mitran, directorul Şcolii Oltea Doamna din Oradea. Costurile lucrărilor se ridică la aproximativ 110 mii de lei şi sunt suportate din banii Primăriei. Tot municipalitatea a alocat în acest an fonduri pentru modernizarea și refacerea altor 9 școli și 5 grădinițe din oraş.
"Investițiile în acest an sunt în valoare de 2,561.000 de lei - pe partea de investiții, iar pe partea de reparații curente primăria a investit 1.214.000 de lei", confirmă Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Fie că au primit sau nu fonduri, școlile și grădinițele nu vor scăpa de controlul inspectorilor de sănătate publică. La sfîrşitul lunii, aceştia vor elibera avizele de funcționare.
"Vom verifica funcționarea corespunzătoare a grupurilor sanitare. Unităţile școlare nu au cantități suficiente de substanțe dezinfectante, iar personalul nu a efectuat în anumite școli cursurile privind noțiunile fundamentale de igienă", spune Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Bihor.
Anul trecut doar 70% dintre unitățile școlare din Bihor au avut avizul Direcției de Sănătate Publică. Restul a funcţionat cu o derogare care le permitea să ţină cursurile.