11 persoane internate după furtuna de la Bulz. Cinci dintre răniţi sunt copii
Data actualizării: Data publicării:
A fost cod roşu de intervenţie azi-noapte în localitatea Bulz, din judeţul Bihor. Un mort şi 15 răniţi este bilanţul unei furtuni violente care a smuls copaci din rădăcini şi a măturat totul în cale. Doi turişti s-au adăpostit într-o maşină, însă trunchiul unui arbore s-a prăbuşit şi l-a omorât pe loc pe unul dintre ei. 14 echipaje SMURD din Bihor şi Cluj au intervenit la faţa locului pentru a prelua răniţii şi a-i transporta la spital.
O vacanţă la cort s-a transformat într-un coşmar pentru turiştii veniţi în campingul din localitatea bihoreană Bulz. 20 se aflau acolo când o furtună violentă s-a abătut din senin asupra zonei.
"La 9 și un sfert (21:15 - n.n.) s-a pornit ploaia și a început un vânt, dar venea vântul în rafale", povesteşte Andrei Balş, unul dintre turiştii aflaţi în zonă.
Vântul puternic a doborât copacii din zonă ca pe popice. E vorba despre plopi înalţi, care pur şi simplu au fost rupţi sau scoşi din rădăcini. Turiştii au căutat disperaţi după un adăpost.
"Mi s-a făcut frică și, ca să scot mașina de sub plop, am dat în spate și la două secunde după ce am dat cu spatele a căzut plopul pe lângă mine, ratând la vreo jumătate de metru", spune Andrei.
Un copac s-a prăbuşit peste o maşină în care se aflau două persoane, omorând-o pe una dintre ele.
"Când au văzut că începe furtuna, doi turiști s-au adăpostit într-o mașină. Vântul puternic a smuls însă un copac de mari dimensiuni din rădăcini. Plopul a căzut peste automobiul în care erau cele două persoane. Una dintre ele și-a pierdut viața, cealaltă a fost rănită grav și a fost transportată de urgență la spital", a relatat Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.
Autorităţile au declanşat planul roşu de urgenţă şi au intervenit cu 14 echipaje SMURD din Bihor şi Cluj. A fost evacuată şi o tabără cu 150 de persoane aflată în apropierea campingului, iar salvatorii au căutat alte posibile victime până după miezul nopţii.
"Colegii au încetat planul roşu (după ora 0:00 - n.n.), au finalizat căutarea în zonă să se asigure că nu mai sunt alte victime", a precizat Raed Arafat, secretar de stat MAI, şeful DSU.
"Ne-a îngrijorat situaţia maşinii peste care a căzut un copac, aparţinea unei femei care venise cu două fetiţe. Din fericire, fuseseră luate de o persoană şi duse la o cabană în apropiere", a declarat la Digi24 prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu.
"Cercetările au continuat până târziu în noapte. Polițiștii și autoritățile locale au vrut să fie sigure că nu există nici o persoană dispărută. Exista posibilitatea ca în timpul producerii furtunii, pe munte, pe anumite trasee să existe turiști", a transmis Claudiu Mihuţ.
Răniţii au fost transportaţi la spitalele din Oradea şi Cluj-Napoca, de echipajele SMURD, însă au fost şi cazuri de persoane care s-au deplasat cu maşinile proprii. Unul dintre răniţi era în stare foarte gravă.
"La Spitalul Județean au ajuns până în prezent 12 victime. Una în stare foarte gravă, un traumatism cranian sever - chiar în momentul asta se află în sala de operație la neurochirurgie. 6 victime cod galben, 5 victime cod verde. Din cei 12 implicați avem și 5 minori", a precizat Alexandru Mateoc, medic primar UPU Smurd Bihor.
Furtuna violentă care s-a abătut asupra Bihorului a afectat şi traficul feroviar. (foto sus) Un copac a căzut peste locomotiva unui tren Oradea - Cluj Napoca, tot în zona localităţii Bulz. Călătorii nu şi-au mai putut continua drumul şi au fost transferaţi într-un alt tren până la destinaţie.
Reporter: Claudiu Mihuţ Operator: Constantin Gheorghiţă Redactor: Bogdan Băcilă Editor web: Adrian Laboş