Aproape o sută de turiști care au intrat joi în peștera Meziad din Munții Apuseni, au fost purtați în timpuri de mult apuse.
Vizitatorii au admirat frumusețile peșterii, de-a lungul unui traseu de un kilometru și jumătate. În cele două nivele ale cavernei au fost descoperite oasele ursului de cavernă, dispărut în urmă cu 12.000 de ani.
"Cea mai importantă peșteră din Munții Apuseni, peștera Meziad, se află la o altitudine de 397 de metri, cu un portal destul de spațios și de amplu, de 16 metri înălțime și 10 metri lățime. Unică ar fi pentru galeriile destul de mari și de ample și spațioase", explică Dalina Mihoc, ghidul peșterii Meziad.
Caverna adăpostește 12 specii de lilieci, cele mai mari colonii de acest fel din România.
"- Toată peștera este spectaculoasă, sunt foarte multe din zonă. Nouă ne place foarte mult să ne plimbăm. - Ați da grătarul pe o vizită? - Da, oricând!"
"Decât la un grătar, mai bine la o peșteră. Mai vrem să mergem și la Peștera Urșilor și la Coada Lacului."
Amatorii de senzații tari au avut ocazia să simtă aerul rece al muntelui de la o înălţime de 30 de metri deasupra solului. 20 de secunde, ei au plutit pe cei 80 de m ai tirolienei care leagă cei doi versanţi ai văii.