Peste 400 de militari francezi îşi dorm somnul de veci la Iasi, dar si in alte cimitire din tara. Unii dintre ei au facut parte din unitatea care l-a însoţit pe generalul Berthelot în misiunea sa de asistenţă a armatei române, între 1916 şi 1917.
Romeo Olteanu, prefectul judeţului Iaşi: ”Generalul Berthelot a pus umărul la transformarea armatei române dintr-o structură cu probleme mari, într-o forţă forţă militară redutabilă. Şi repet, România are nevoie în continuare de ajutor, dar de un alt tip.”
Ataşatul militar al Ambasadei Franţei la Bucureşti, Jean Marc-Lavallee a declarat că relaţiile româno-franceze au evoluat continuu de-a lungul timpului, dovadă fiind şi înfrăţirea dintre oraşul Poitiers şi Iaşi, încă din 1969.
Jean-Marc Lavalle, ataşat militar al Ambasadei Franţei la Bucureşti: ”Toate omagiile aduse în această dimineaţă arată că relaţia bilaterală franco-română, care este în creştere din ce în ce mai mult, într-un cadru european îşi găseşte sprijinul în rădăcinile comune de care ţările noastre pot fi foarte mândre.”
Alaturi de eroii din primul razboi mondial, au fost omagiati si soldatii care fac onoare armatei moderne. Pentru activităţile desfăşurate în Afganistan, locotenent colonelul Daniel Bîzgan, de la Brigada 8 LAROM, Focsani, a primit medalia de bronz a Ministerului Apărării Francez.”Misiunea a constat în instruirea, consilierea şi mentorizarea militarilor afgani în procesul lor de operaţionalizare a armatei afgane”, a precizat locotenent colonelulDaniel Bîzgan.
La evenimentul de la Iaşi ar fi trebuit să ajungă şi Ambasadorul Franţei în România, Excelenţa Sa Philippe Gustin. Din cauza ceţii acesta nu a putut ateriza insa pe Aeroportul Internaţional din Iaşi.