Organizat sub sloganul Ia şi Voluntariază!, târgul de promovare a programelor şi ofertelor de voluntariat a reunit în acest weekend cele mai reprezentative organizaţii non-guvernamentale din Iaşi. Acţiunea a avut loc simultan în mai multe oraşe din România şi din Germania.
Pasiunea de a fi cercetaş
Maria Petra are 18 ani şi este elevă. De mai bine de patru ani face parte din grupul de cercetaşi ai României în Iaşi. Spune că a decis să se alăture comunităţii de cercetaşi pentru că le împărtăşeşte visul: de a crea o lume mai bună. „M-au atras în primul rând activităţile. Eram mai mică şi şi nu ne-a spus nimeni că veniţi aici să vă dezvoltaţi, doar ne-au arătat activităţile şi indirect am progresat foarte mult de când sunt cercetaş”, a declarat Maria Petra.
Printre activitătile cercetaşilor se numără curăţarea mediului şi plantarea copacilor. Dincolo de a ajuta natura, prin crezul organizaţiei, tinerii învaţă ce înseamnă solidaritatea şi îşi consolidează sistemul de valori. Şi sunt mândri de uniforma pe care o poartă.„În primul rând cravata este semnul distinctiv al tuturor cercertaşilor. Aceasta este o cravată naţională, iar cămaşa este componenta mai oficială, pe care o purtăm când ne arătăm ca organizaţie. Avem însemne naţionale, însemne ale centrului”, a mai completat Maria Petra.
Voluntariatul nu are graniţe
Stavroula a fost atrasă de acţiunile Crucii Roşii. Venită din Grecia pentru a studia Medicina la Iaşi, Stavroula a hotărât să-şi dedice timpul liber voluntariatului. Maria Petra.
„Am venit în Iaşi să studiez şi am văzut acţiunile Crucii Roşii şi pentur că iubesc voluntariatul şi tot ce ţine de asta, ideea de a ajuta oamenii fără să fii plătit, chiar şi acum, când trecem prin această criză financiară, cred că Crucea Roşie are un scop foarte bun”, a mărturisit Stavroula Papaeleftheriou, voluntar.
Reprezentantii ONG-urilor susţin că în România oamenii tind sa fie reticenţi în ceea ce priveşte voluntariatul şi, cred ei, de vină sunt reminescenţele din perioada comunismului.
În România, activitatea de voluntariat ar putea fi considerată vechime în muncă. Asta dacă un proiect care propune acest lucru va fi aprobat de Parlament. Măsura ar încuraja în special tinerii să se implice în acţiunile non-profit.
„Acest aspect i-ar avantaja mai ales pe tineri, care ies de pe băncile facultăţii şi se pune în discuţie vechimea pe care o au sau experienţa pe care o au. E nevoie ca experienţa de voluntariat să fie recunoscută pentru că e într-adevăr o experienţă care îi formează şi modelează pe tineri”, a declarat Georgiana Vieru, coordonator-voluntari
Dacă proiectul va fi aprobat, vor beneficia de vechime în muncă voluntarii care încheie un contract cu organizaţia non-guvernamentală pentru care lucrează. Documentul respectiv trebuie înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă.