8 ore peste program pentru o cauză bună este acțiunea de voluntariat care are loc în același timp în 11 orașe din lume și anul acesta s-a desfășurat și la Iași.
Elena Racu, coordonator eveniment: "nu le cerem bani, le cerem un lucru foarte valoros şi anume experienţa lor, pe care au acumulat-o în ani de zile şi atunci este mult mai valoroasă decât alte lucruri pe care ar putea să le ofere. Şi este şi o resursă inepuizabilă."
"Asta e cea mai mare provocarea. Practic, după cele 8 ore să plecăm cu proiecte concrete, cap şi coadă. Am pregătit un program, un framework să zicem aşa, care să ajute în sensul ăsta, avem 5 facilitatori cu experienţă de project management care o să ghideze procesul din seara asta şi ne aşteptăm ca experienţa profesioniştilor să fie pusă pe hârtie, la finalul celor 8 ore să iasă un plan de proiect," a spus Ciprian Păiuș, președintele Fundației Comunitare Iași.
Mai mulți experți în domenii precum comunicare, management, antreprenoriat sau resurse umane au analizat fiecare proiect în parte și au evaluat cum se poate dezvolta un website sau cum poate fi construit un program de management: "Simplul fapt că avem un imbold şi un mediu în care să putem să facem lucrul ăsta e de ajuns. Pentru că ăsta e un start, noi la rândul nostru vom merge în comunităţile noastre, vom împărtăşi ideile şi mi se pare că e nevoie tocmai de genul ăsta de oameni, care să influenţeze alţi oameni şi pe care să-i aducă împreună. Cred că evenimentul ăsta e un start însă cred că depinde şi de noi să-l ducem mai departe."
Tinerii de la 8 ore pentru o cauza bună sunt convinși că pot rezolva probleme complexe într-un timp atât de scurt.
"Noi şi când recrutăm voluntarii tot timpul precizăm că nu trebuie neapărat să lucreze cu copiii, noi ne ocupăm de copii instituţionalizaţi, copii aflaţi sub protecţie socială. Poate uneori efectiv drumul, distanţa, mersul la centru îi incomodează sau pierd din interes," a spus Adrian Stănescu, reprezentant ONG.
Însă cei mai câștigați sunt voluntarii care consideră că cele 8 ore petrecute în cadrul acestui proiect sunt cele mai frumoase ore suplimentare din viața lor: "Timp se găseşte. Important e să vrei şi să îţi doreşti. Pentru că poţi tăia şi poţi să-ţi găseşti un echilibru încât să poţi să satisfaci mai multe chestii care-ţi fac bine în viaţă."
Mai multe despre ineditul eveniment, dar şi alte subiecte interesante puteţi afla din emisiunea Turist Acasă.