În urmă cu şase ani, Primăria Vaslui a montat 60 de ghivece cu palmieri, pe una dintre cele mai circulate străzi din oraş. Oamenii spun însă că palmierii nu erau nici pe departe o prioritate în condițiile în care străzile și trotuarele din oraș sunt stricate, nu există toalete publice, iar locuințele sociale au nevoie de reparații. Ce cred localnicii?
"Sunt străzi foarte multe unde nu s-a pus o mână de beton, de asfalt de când s-a făcut Vasluiul."
"Sunt destui copaci pentru umbră, palmierii nu ştiu ce rost au în Vaslui."
"Străzile sunt dezastru. Trotuarele mai ales, să circuli cu un copil este...dezastru!"
În imediata apropiere a străzii, un bloc de locuinţe sociale nu a fost reabilitat niciodată după 1989. Cele peste o sută de familii care locuiesc aici vor să fie reparată faţada imobilului care stă să cadă şi să le fie făcute toalete. "Este un focar de infecţie, nu se poate locui în aşa ceva. Noi ne-am gopodărit fiecare cum putem în casă. Am cerut ajutor la Primărie. Am cerut de nenumărate ori. Noi, locatarii, am sesizat organele competente şi nimic," spune un locuitor din zonă.
Pentru acest an, Primaria Vaslui are alocaţi 310 mii de lei pentru înfrumuseţarea oraşului cu flori şi copaci ornamentali. 125.000 de lei au fost deja cheltuiţi, majoritatea plantelor fiind cumpărate de la firme din Ungaria și Cehia. De exemplu, pentru un arbust specific Asiei, Primăria a plătit câteva sute de euro. Arborii de acest gen, plantaţi în ghivece se găsesc acum în Piaţa Civică din centrul oraşului. Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, spune că investiţia era necesară: "Păi, sigur că în diferite zone ale oraşului s-a completat cu arbori şi arbuşi care erau necesari prin zonele respective. Oricum, dintre cele trei sute de mii nu s-au cheltuit nici 50 la sută în şase luni de zile."
Pentru ca arborii exotici să nu se usuce, autoritățile locale au decis să ţină palmierii în stradă doar în sezonul cald; iarna sunt mutaţi în sere.