În Vaslui, județ cu peste 350.000 de locuitori, sunt 93 de farmacii, dar dacă cineva are nevoie de un medicament în miez de noapte nu are de unde să cumpere. Iar asta în condițiile în care legislația prevede obligativitatea asigurării permanenței:
”Art. 18 din Legea farmaciei nr. 266/2008 prevede că programul de funcţionare al farmaciei comunitare se stabileşte în concordanţă cu numărul farmaciştilor angajaţi, conform prevederilor titlului XIV din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare. Modalitatea de asigurare a asistenţei farmaceutice a populaţiei în timpul nopţii sau în zilele nelucrătoare şi de sărbători legale este stabilită de colegiile teritoriale şi este obligatorie pentru toate farmaciile comunitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări sociale de sănătate.”
Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate s-au întâlnit cu cei de la Colegiul Farmaciștilor, care ar trebui să reglementeze situația, conform legii, pentru a ajunge la un numitor comun, însă nu deocamdată nu au soluții.
”Legislaţia nu permite nici din punctul de vedere al Ministerului, nici din punctul de vedere al Casei de Sănătate să constrângă farmaciile în aşa fel încât ele să-şi poată organiza, măcar prin rotaţie, un program non-stop,” a explicat Simona Potak, preşedintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui. ”Ceilalţi colegi de ai noştri, care au mai încercat, nu au rezistat din cauza costurilor prea mari. O farmacie non-stop este greu de gestionat în sensul că avem nevoie de mulţi farmacişti. O farmacie trebuie să funcţioneze cu farmacist non-stop,” a adăugat Andreea Stoleru, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor Vaslui.
Singura soluție rezonabilă, spun autoritățile din domeniul sanitar din Vaslui, este aceea de a convinge unele farmacii să prelungească programul până la miezul nopții și să deschidă dimineață la ora 6:00.