La referendum cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe cu da sau nu la întrebarea: Sunteţi de acord cu explorarea şI expoloatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei Puieşti?
Cei 10 consilieri locali din comuna Puieşti care s-au prezentat la şedinţa de consiliu local au votat în unanimitate proiectul de hotărâre pentru referendumul programat pe 9 februarie 2014. Nu este pentru prima dată însă când aleşii locali încearcă să interzică explorarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice pe teritoriul localităţii. În urmă cu câteva luni, aceştia au emis o hotărâre de consiliu care însă a fost atacată în contencios administrativ de reprezentanţii Prefecturii Vaslui iar documentul nu a fost validat.
„Sursa de apă a comunei Puieşti este din pânza de apă din zona în care va fi exploatare şi noi suntem în zona Moldova, o zonă seismică. Nu poate garanta Chevron că nu se vor crăpa ţevile în pământ când va fi cutremur,” a spus Constantin Greşanu, consilier local.
În comuna Puieşti sunt peste 1500 de persoane cu drept de vot care îşi vor putea exprima opţiune pe 9 februarie în 12 secţii de votare. La începutul săptămânii viitoare primarul comunei Puieşti va înainta hotărârea de consiliu Prefecturii Vaslui. Reprezentanţii instituţiei trebuie să se pronunţe cu privire la soarta documentului în 30 de zile.
„Consilierii locali, având în vedere că sunt for deliberativ, pot să hotărască absolut orice în numele comunităţii. Vom primi documentele de la Consiliul Local şi le vom analiza și vom vedea dacă respectă legea acestei ţări. Având în vedere organizarea acestui referendum, nu pot să mă pronunţ acum. După ce vom primi documentele, vom vedea exact stadiul acelei hotărâri,” a declarat Andrei Puică, subprefectul județului Vaslui.
În paralel, în comuna Pungeşti, protestatarii au intrat în cea de-a doua săptămână de greva foamei. Oamenii spun că nu vor renunţa la protest nici măcar în noaptea de Revelion.
Localnicii din Pungeşti vor fin alături de protestatari în noaptea de Revelion.