Cei 17 vameşi au ajuns la Curtea de Apel Iaşi cu 3 dube ale poliţiei. Prin intermediul avocaților, toți au solicitat să fie cercetați in libertate. După trei ore de audieri, judecătorii au decis ca vameșii să rămână după gratii pe motiv că reprezintă pericol social. O decizie nedreaptă, cred avocații, care au invocat inclusiv greşeli în modul în care s-a derulat ancheta.
„Pentru data de 24 septembrie 2013, Parchetul nu a avut autorizaţie de interceptare audio - video pentru clientul meu Cristescu Eugen. Această autorizaţie a fost obţinută două zile mai târziu, pe 26 septembrie,” a explicat Radu Bobârnat, avocat.
„Instanţa de fond a reţinut greşit în încheierea de şedinţă că ar fi primit 50 de lei deşi în referatul cu propunere era vorba de 20. După părerea mea inculpatul trebuie să beneficieze de prezumţia constituţională şi cea statuată de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului de nevinovăţie,” a spus avocatul Iulian Gafon.
Ancheta de la Albița a început încă din luna aprilie, iar vameșii au fost monitorizați de procurorii anticorupție timp de 6 luni. Anchetatorii au cerut și ajutorul unui investigator din Republica Moldova, iar acesta a reușit să strângă probele necesare pentru a-i trimite în fața instanței.
„Au existat şi situaţii în care, sfidând orice instinct de autoprotecţie, cele două categorii de funcţionari publici i-au cerut în mod explicit investigatorului diverse sume de bani, au negociat cuantumul acestora ca la piaţă (au primit chiar şi rest) ori i-au pus în vedere ca la trecerile ulterioare să-şi facă un obicei din a le da mită,” s-a notat în încheierea de ședință la Tribunalul Vaslui.
Cei 17 vameşi vor rămane după gratii până pe 20 noiembrie când procurorii vor cere prelungirea mandatelor de arestare, iar avocaţii vor avea din nou posibilitatea să declare recurs. Pe lângă cei 17 vameşi, în dosarul de corupţie de la Vama Albiţa mai sunt cercetaţi in stare de libertate alți 11 angajați.