Timp de patru ani constructori, pictori, restauratori, arhitecţi şi arheologi au muncit pe brânci ca să reintroducă Biserica Sfântul Sava în rândul bisericilor monument istoric. Nu a fost deloc uşor, dar termenul de finalizare a fost respectat la minut.
„Lucra şi constructorul cu utilaje cu zgomot, cu praf, erau şi pictorii care pictau şi care aveau nevoie de linişte şi nu o aveau. Lucrau şi cei de la restaurarea picturii şi aveau nevoie de un mediu curat, fără umezeală, fără praf. Nu au avut parte pentru că era şi praf şi umiditate”, povestește Cristian Matache, managerul proiectului.
Interiorul bisericii păstrează încă urme din picturile realizate înainte de anul 1850, iar în muzeul din turnul clopotniței vizitatorii vor putea admira clopotul adus din Danemarca la comanda domnitorului Ştefan cel Mare.
Arhitectura bisericii este unicat în această zonă.
„Unicat este arhitectura care are influenţe foarte mari orientale şi datorită faptului că este o arhitectură care nu este potrivită cu clima noastră nici nu a fost replicată”, a spus Constantin Axinte, preot paroh al Bisericii Sf. Sava.
Lucrările de consolidare au costat aproape 20 de milioane de lei, din care 15 milioane sunt fonduri europene nerambursabile. Ţinând cont de valoarea investiţiei, cei care au monitorizat lucrările au pus la punct si un manual de întreţinere astfel încât lucrarea să nu se deterioreze.
„Sunt monumente istorice care trebuie să dainuie în timp, să ne reprezinte. În timp trebuie întreţinute. Este foarte important acest lucru. Nu sunt lucruri majore dar trebuie ca cei care le exploatează să le cunoască”, a spus Gheorghe Băian, directorul firmei de construcţii care s-a ocupat de lucrări.
Chiar dacă lucrările de consolidare au fost finalizate iar biserica va fi redeschisă pentru credincioşi, slujba de resfinţire va avea loc abia în toamnă în preajma sărbătorii Sfintei Parascheva.