Tânărul din Suceava, masterand la Universitatea “Ștefan cel Mare”, lucrează de mai bine de trei ani la dispozitivul de localizare a vieții. L-a gândit sub forma unei capsule care se montează pe perete și se sparge în momentul unui cutremur. În acel moment, în interior se activează un senzor de electricitate care poate detecta energia emisă de corpul uman.
“Este prealuată ideea de la rechin, de la cum rechinii găsesc peștii prin nămol. Aceeași chestie am implementat și eu numai că eu găsesc persoanele vii. Este montat pe un perete care are cea mai slabă rezistență, trimite informație către centrală, iar centrala către persoane,” explică inventatorul.
Life Finderul poate fi controlat de salvatori prin intermediul unei aplicații disponibile pe telefon sau laptop:
“Te poţi uita câte persoane am în viață pe un etaj, câte persoane am în viață într-o clădire, câte persoane am în viață per cartier sau per stradă sau per oraș. Apăs doar pe cameră și mă voi duce pe cameră dar aici este doar ce vă arătam, vor spune persoanele intrate în acea încăpere, câte persoane au decedat și câte persoane mai am în acea cameră.”
Abel este sprijinit în acest proiect și de profesorii de la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava care l-au remarcat încă din anul doi de facultate.
Mihai Dimian, prorector al Universității “Ștefan cel Mare” Suceava: “Dacă acest sistem se dovedește a fi unul fezabil, suntem dispuși să-l sprijinim în organizarea unei companii spin-off, un fel de startup, dar provenit din activitatea de cercetare și universitatea din Suceava este foarte interesată în dezvoltarea acestei laturi antreprenoriale.”
Abel Torac Mitric a prezentat "căutătorul de viaţă"' la Salonul Național de creație Științifică și Inventică pentru tineret ce a avut loc la București și a obtinut premiul al doilea în cadrul secțiunii de științe aplicate.
Studentul inventator visează ca dispozitivul pe care l-a creat să ajungă în fiecare casă și estimează costurile unui Life Finder pentru un apartament la aproximativ 100 de euro.