Ingredientele de care avem nevoie pentru acest borş sunt: un miel de 10 kilograme, 2 cepe, 2 morcovi, 1 kilogram de ceapă verde, 2 legături de leuștean, 2-3 legături de lobdă, 2 legături de mărar, 2 legături de pătrunjel, 1-2 kilograme de borș acru, 5 kilograme de jântuit, sare, piper. Mielul tranșat se pune la fiert într-un ceaun de tuci.
"La 50 de litri de apă am pregătit un miel de 10 kilograme cum e mai bun. Mielul, tranșat tot, îl punem la fiert cu două cepe, doua cepe tăiate în patru sau în două, depinde, 2-3 morcovi, și-l lăsăm la fiert până începe a spuma," explică bucătarul Dorel Bilan.
Preparatul este lăsat pe foc până se fierbe carnea aproape în totalitate și se pun apoi zarzavaturile. După alte 15-20 de minute pe foc, atunci când zarzavaturile sunt fierte, se adugă ingredientul care face borșul de miel special, jântuitul, un zer gras rezultat din prepararea cașului.
"La 50 de kilograme de apă vom pune 5 de kilograme de jântuit pe care-l dregem. După ce le-am pus toate astea, începem a pune piper, sare și la final înăcrim cu borș acru, 1-2 kilograme de borș acru," spune mai departe bucătarul.
Borșul poate avea același gust ca cel tradițional dacă se respectă două condiții: "cel mai mare secret este prima dată sufletul să-l pui, foarte mult suflet să pui. Normal este cel mai indicat să se facă în oale de tuci și cu lemne de fag uscate, la noi se spun cornuri, cornuri de fag."
Durata de prepararea a borşului este de o oră şi jumătate.