Stephen Holley a venit pentru prima oară în România în urmă cu trei ani, în calitate de misionar. S-a îndrăgostit de Iași din primul moment, spune el, și a decis să se întoarcă. A revenit după şase luni pentru a oferi asistenţă premaritală la una din organizaţiile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
„Am stat aici trei zile. Preotul care ne-a vizitat ne-a spus că are o bucată de pământ lângă casa lui,” își amintește Stephen Holley.
Preotul și soția lui nu au stat prea mult pe gânduri. Și-au vândut toate proprietățile din America, au cumpărat terenul și vor să-și construiască o casă.
„Îl iubesc foarte mult și, oriunde se află, acolo îmi doresc să fiu și eu. Dacă e România, atunci România să fie,” spune Marry Patty, soția lui Stephen.
Părintele Stephen nu a fost dintotdeauna ortodox. „Eu și soția mea am aparținut bisericii baptiste timp de 25 de ani, până în ziua în care am luat contact cu biserica catolică și ortodoxă. Ne-am convertit la ortodoxism când aveam 47 de ani și, foarte repede, am ajuns diacon,” spune preotul.
De un an de zile, părintele Stephen a început să învețe limba română și, acum, ajutat de preotul paroh, slujește la Biserica Sfântul Haralambie din Iaşi.
„Transmite mesajul, trăieşte. Trăieşte, se vede. În sensul adevărat al cuvântului,” spune un credincios.
„Cu toate că nu vorbeşte perfect limba românească, e foarte apropiat de biserică, cu mare credinţă şi cu atragerea creştinilor. Cred că asta ne dă mai mult avânt spre credinţă,” spune un enoriaș.
„Încearcă să înveţe limba română ca să ne ajute şi mai mult. În rest, ne ajută foarte mult cu experienţa pe care o are pe consilierea premaritală şi, în general, în activitatea teologică, pentru că este foarte bine instruit,” a explicat Radu Brânză, preotul paroh de la Biserica „Sf. Haralambie" din Iaşi.
Părintele Stephen este singurul preot străin stabilit în România care a primit acceptul Mitropolia Moldovei și Bucovinei să țină slujbe în biserica ortodoxă.