Până acum, la Iaşi exista un singur accelerator de particule funcţional, la Spitalul Sfântul Spiridon, unde listele de aşteptare sunt şi de trei luni.
"Acolo stăteai în funcţie de câţi bolnavi erau. De exemplu am avut o zi în care am stat numai 30-40 de minute, altă dată am stat 80 de minute, altă dată am stat şi 3-4 ore, dar au fost probleme cu aparatul, au fost probleme că vin mulţi bolnavi care sunt mult mai gravi decât mine şi trebuie să dai prioritate," povestește o pacientă.
Aşteptări de la noul aparat au şi medicii specialişti. Pentru că este un echipament de ultimă generaţie, doctorii speră ca rata de succes a tratamentului cu raze X să crească.
"Beneficiile sunt şi pentru pacienţi şi pentru medici pentru că vom putea utiliza tehnici de radioterapie care acum pe plan mondial suitn tehnici standard şi estimăm că vom obţine rezultate mult mai bune cu aceste tehnici de radioterapie moderne," a declarat Gema Bugean, medic primar la radioterapie.
La Institutul de Oncologie mai există un accelerator de particule, mai mare, care are capacitatea de a oferi şedinţe de radioterapie pentru 80 de bolnavi, însă așteaptă primirea tuturor avizelor pentru a fi pus în funcţiune.
"Cred că la sfârşitul anului vom putea lucra pe două acceleratoare noi aici, în Institut, iar acceleratorul din Spitalul Spiridon o să-l trecem în conservare şi vom încerca să-i realizăm un upgrade," a spus Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.
Cele două acceleratoare de particule, împreună cu un aparat de brahiterapie achiziționat pentru Institutul Regional de Oncologie au costat 8 milioane de euro.