La prânz, cei 26 de copiii care au venit la centrul special amenajat pentru ei au mâncat ciorbă, piept de pui cu smântână şi mămăligă, iar la desert plăcintă cu brânză. Toate preparatele au fost calde şi proaspăt gătite. Bucătăreasă este o gospodină din sat care munceşte voluntar.
"Cu plăcere vin dimineaţă, pregătesc, fac să-i văd că mănâncă, când văd farfuriile goale, îmi creşte inima," povesteşte femeia.
Iar de aprovizionare se ocupă medicul de familie din comună, iniţiatorul proiectului de alimentaţie sănătoasă pentru copiii nevoiaşi.
"Am considerat că dacă putem să oferim o masă caldă, corectă pentru nevoile lor copilăreşti, de creştere, de a deveni organisme sănătoase, şi dacă vrem de la ei performanţe la şcoală să încercăm să-i ajutăm," a spus medicul Camelia Negelschi.
Masa caldă îi bucură atât pe copii cât şi pe părinţi şi bunicii lor, care nu le pot oferi acasă o masă sănătoasă: "Băieţii nu au mamă, că a fugit în Italia şi am rămas doar noi. Nevasta e bătrână, e greu... O masă caldă e bună, merg acasă, se culcă, se scoală, mai mănâncă la noi."
Aura Tâncorescu, directorul şcolii gimnaziale din comuna Tupilaţi: "mulţi provin din familii dezorganizate, nu li se poate asigura o masă sănătoasă acasă, iar acel pachet pe care îl primesc la şcoală, laptele şi cornul, este insuficient pentru masa zilnică."
Masa acestor copii costă 2.400 de lei pe lună, iar jumătate din această sumă este acoperită de primăria din comună.
"Autorităţile locale asigură şi contribuie cu decontarea acestei mese de prânz şi am pus la dispoziţie spaţiul necesar pentru această activitate şi contribuim cu decontarea utilităţilor, parte din cheltuielile cu combustibilul şi energia electrică," a explicat Constantin Bostan, secretarul primăriei din comuna Tupilaţi.
Acest proiect a fost început încă din toamna anului trecut cu bani din sponsorizări. Cum fondurile se vor termina curând, medicul încearcă acum să obţină susţinere financiară de la oameni care doresc să întindă o mână de ajutor.