Dispensarul medical din satul Valea Oilor, comuna Bălţaţi, a costat 40.000 de lei şi a fost construit în 2009 cu ajutorul beneficiarilor de venit minim garantat. În 2013 a ieşit la iveală însă o mare problema. Fostul primar a dat banii pentru clădire, dar nu s-a ocupat si de documentatia necesara, astfel ca imobilul există fizic, dar nu şi în acte. Din această cauză, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au cerut suspendarea activităţii medicilor, iar localnicii sunt nevoiţi să meargă pe jos şi câte opt kilometri, dacă au nevoie de consultaţii.
"Foarte greu, eu vin, o femeie bătrână, dacă găsesc ocazie, dacă mă ia, dacă nu, trebuie să vin pe jos că n-am încotro," spune o localnică.
"Eu am hipertensiune cu risc înalt, am osteoporoză severă, am mai multe boli. Să merg de la Podişu, de la dispensar până la Podişu îmi trebuie 2-3 ore ca să ajung acasă."
"La Bălţaţi nu mă pot duce. Eu pot să mor acasă că eu sunt cu picioarele rupte amândouă, sunt vai de capul meu."
Fostul primar al comunei susţine că actele pentru dispensar ar fi existat şi că ar fi fost pierdute. Este contrazis însă de un fost subaltern.
Mihai Hlihor, fostul primar al comunei Bălţaţi: "Domnule, eu nu mai sunt primar de şapte ani acolo şi actualul primar ştiu că merge numai pe denigrări, dar ei cum l-au trecut în domeniul public că au continuat lista. Deci au continuat domeniul public şi au continuat lista."
Costache Corduneanu, fost consilier local: "Noi am votat să se facă punct sanitar şi s-a făcut. Şi toate erau ok atunci. - Nu ştiaţi că nu are aviz? - Păi de unde să ştim. Primarul a zis, uite noi avem clădirea, o să facem aviz. Noi nu am verificat hârtie cu hârtie."
Actualul primar al comunei Bălţaţi încearcă să rezolve problema, numai că întocmirea tuturor documentelor necesită timp. În tot acest timp, dispensarul care are toate dotările stă cu lacătul pe uşă.
"Avem căldură, avem apă curentă, avem boiler electric. Avem uşă de termopan şi toate condiţiile. Aici avem o sală de aşteptare."
Vasile Aştefanei, primar comuna Bălţaţi: "Am făcut toate demersurile, că nu e uşor să facă carte funciară la un teren, să faci intabularea terenului, după aia să dai certificat de urbanism, după aia să faci un mic proiecţel, certificat de edificare a construcţiei, sunt etape care necesită timp."
Până acum s-a reuşit intabularea terenul şi întocmirea unui proiect al construcţiei. Mai este nevoie de votul consilierilor locali pentru a trece dispensarul în administrarea primăriei, iar asta înseamnă alte trei luni de aşteptare.